Secretarul-general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a trimis astăzi ambasadorilor celor 28 de state membre ale blocului militar proiectul noului "concept strategic" adaptat provocărilor secolului XXI.
Diplomaţii vor examina prima versiune a acestui text şi vor avea, începând cu ziua de mâine, mai multe reuniuni informale cu Rasmussen, a dezvăluit pentru AFP unul dintre ambasadori.
Precedentul "concept strategic" al NATO datează din 1999, an în care Alianţa nu avea decât 16 membri, motiv pentru care în prezent este considerat în mare parte învechit. Membrii NATO au convenit la summitul din aprilie de la Kehl şi Strasbourg să revizuiască documentul, ţinându-se cont de ameninţările prezente şi de viitoarele riscuri, printre care rachetele balistice, proliferarea armelor de distrugere în masă şi atacurile cibernetice.
Noul text urmează să fie dezbătut şi de miniştrii de Externe şi ai Apărării în cursul unei reuniuni organizate la Bruxelles pe 14 octombrie, după care, versiunea finală, care va cuprinde observaţiile aliaţilor, va fi prezentată şefilor de stat şi de guverne care vor participa la viitorul summit NATO de la Lisabona, din 19-20 noiembrie.
În mai 2010, un grup de experţi condus de fostul secretar american de Stat Madeleine Albright a prezentat, într-un raport intitulat "NATO 2020: securitate asigurată, angajament dinamic", mai multe sugestii legate de viitorul concept strategic al Alianţei. Una dintre acestea este transformarea NATO, în baza lecţiilor învăţate în Afganistan, într-o organizaţie cu puteri sporite şi cu numeroşi parteneri. Sugestie care ridică însă problema intervenţiilor NATO în afara spaţiului euroatlantic şi a mandatului său.