Alianţa Nord-Atlantică a mobilizat cinci nave de război pentru misiunile de monitorizare a reţelelor specializate în traficul de imigranţi în Marea Egee, anunţă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, citat de site-ul cotidianului Le Figaro. În perioada imediat următoare misiunile de patrulare se vor concentra în largul Insulei Lesbos, unde au sosit sute de mii de imigranţi în cursul anului 2015, a explicat secretarul general NATO. În total, peste 850.000 de imigranţi au folosit, în 2015, Marea Mediterană ca poartă de intrare pe teritoriul Uniunii Europeane.
"Începând de săptămâna trecută, am extins zona operaţională, intrând în apele teritoriale ale Greciei şi Turciei", a explicat Stoltenberg, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. “Am decis, de asemenea, să sporim numărul navelor care patrulează în zonă. Avem în acest moment cinci nave şi vor fi şi mai multe în viitorul apropiat. Cele mai multe dintre acestea sunt dotate cu elicoptere şi echipamente moderne”, a detaliat Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO s-a declarat extrem de încântat de parteneriatul de colaborare cu Frontex, Agenția europeană pentru gestionarea cooperării operaționale la frontierele externe ale Uniunii Europene.
Vremea imigrației "ilegale în Europa a trecut", a afirmat luni președintele Consiliului European, Donald Tusk la finalul unui lung summit cu Turcia, la Bruxelles, asupra crizei migranților. Uniunea Europeană și-a acordat zece zile suplimentare pentru a finaliza un nou acord cu Ankara vizând oprirea fluxului de migranți spre Europa, având pe masă propunere-surpriză a Turciei care s-a angajat să preia toți imigranții care traversează Marea Egee. Europenii au timp să reflecteze până la 17 martie, când vor avea o nouă reuniune la vârf.
Frontex, care strânge informații cu privire la numărul de treceri ilegale a frontierelor externe ale UE, a înregistrat în perioada octombrie — decembrie 2015 circa 484.000 de astfel de treceri în estul Mediteranei, dinspre Turcia spre Grecia.
Noile date aduc la 978.300 numărul de treceri a granițelor UE înregistrate în ultimele trei luni ale anului trecut, ceea ce reprezintă un record trimestrial din 2007, anul când Frontex a început să realizeze astfel de statistici.
Dintre cei sosiți în ultimul trimestrul din 2015 în Grecia, în special pe insulele din Marea Egee, 46% sunt sirieni și 28% afgani.
La rândul său, Organizația Internațională pentru Migrație a anunțat marți că, de la începutul acestui an, numărul celor sosiți pe mare în Europa a ajuns la 141.141 (dintre care 131.847 în Grecia și 9.294 în Italia), iar al celor decedați în această tentativă — la 444. Spre comparație, în perioada 1 ianuarie — 31 martie 2015 au sosit în Europa pe mare 20.700 de persoane (dintre care 10.535 în Grecia și 10.165 în Italia), iar numărul celor decedați în încercarea de traversare a Mediteranei a fost de 505.
În 2014, numărul migranților ajunși în Grecia a fost de 34.442, iar în Italia de 170.100, iar în anul următor s-a constatat o schimbare semnificativă — în Grecia au ajuns 853.650 de migranți, iar în Italia 153.842.