„Naționalizarea” platformelor și a rețelelor sociale. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

„Naționalizarea” platformelor și a rețelelor sociale. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Parlamentul german a aprobat o reformă

 

Parlamentul german a aprobat o reformă a dreptului național al concurenței care va face din Germania prima țară din lume care dispune de reglementări preventive concepute pentru a contracara puterea pe piață a marilor platforme digitale.

Observând cât de rapid se extind unele tipuri de constrângeri ce devin posibile datorită marilor tehnologii, Germania își sporește influența în dezvoltarea de către UE a unor reforme similare la scara Uniunii Europene pentru a înlocui cadrul german de reglementare. Inevitabil, acest mod de abordare deschide și calea unor contestații juridice pe internet din partea platformelor.

În mod tradițional, autoritățile care reglementează concurența la nivel național, nu pot acționa decât după ce constată că o companie a abuzat de o poziție dominantă pe piață, procesul fiind foarte lent și de multe ori, ineficient pentru a gestiona comportamentul anticoncurențial al giganților digitali. Dar, noul cadru legal va plasa autoritatea germană – Bundeskartellamt - în avangardă, introducând un nou tip de reacție. Mai exact, va putea interzice comportamentele abuzive înainte ca acestea să se producă pe piață și înainte ca unele companii să devină dominante.

Bundeskartellamt va putea, începând din luna martie, să facă o listă cu companiile considerate de o importanță primordială pentru concurența între piețe. Aceste companii vor trebui să respecte un ansamblu de reglementări, inclusiv interdicția de a acorda un tratament preferențial propriilor servicii  sau împiedicarea interoperabilității cu alte servicii.

Falko Mohrs, deputat al partidului social-democrat care conduce reforma germană, a declarat : Vedem că piețele digitale au nevoie de noi reglementări, proactive și eficiente în ce îi privește pe marii actori de pe piață. Iar șeful organismului de reglementare german al concurenței, Andreas Mundt a subliniat în ce măsură criza pandemică a amplificat dinamica învingătorilor pe piața digitală prin comportamentul platformelor care exercită o inflență supradimensionată.

Proiectul de lege a fost aprobat de Bundestag după obținerea unui compromis între cele trei partide aflate la putere. Urmează să fie aprobat și de Bundesrat, organul legislativ care reprezintă landurile germane, dar este doar o etapă formală.

Poziția germană în privința concurenței intervine la câteva săptămâni după ce Comisia Europeană a propus un cadru similar în legea referitoare la piețele digitale - DMA. Pentru Germania, care a fost, împreună cu Franța, o forță motrice în conceperea DMA, faptul de a avea propriile reglementări înseamnă că Berlinul va putea exercita și mai multă presiune asupra Bruxellesului pentru a ameliora poziția UE. Germania dorește ca autoritățile naționale ale concurenței, inclusiv Bundeskartellamt, să joace un rol de coordonare în aplicarea legii pe piețele digitale, potrivit analiștilor, ceea nu este prevăzut în propunerile Comisiei Europene.

Astfel, DMA, care încearcă să armonizeze reglementările de control în cadrul UE, spune că: Statele membre nu vor impune alte obligații prin alte legi, regulamente sau măsuri administrative în scopul de a garanta echitatea pe piețe.

Ne puteți urmări și pe Google News