Cu șase zile înainte de alegerile europarlamentare, un nou sondaj YouGov arată că Brexit Party, înființat abia acum o lună, conduce detașat în intențiile de vot ale britanicilor pentru Parlamentul European.

În același timp, Partidul Conservator, al Theresei May, aflat la guvernare, a ajuns la abia 9%, pe locul V în topul formațiunilor politice. Dacă această cifră va fi confirmată la scrutinul de peste o săptămână, va fi cel mai prost rezultat în alegeri al Conservatorilor din istoria lor de peste două secole.

Dacă partidul lui Farage strălucește, iar partidul lui May se târăște în țărână, este efectul batjocurii la care au fost supuși alegătorii britanici, care au votat pentru ieșirea din UE, în 2016, iar guvernul le-a călcat în picioare votul.

Ironia soartei, această tărăgănare, făcută în complicitate cu Bruxelles-ul, obligă acum Marea Britanie să organizeze alegeri europarlamentare, dat fiind că încă mai este membră a Uniunii Europene.

Partidul Laburist, a doua formațiune istorică a Marii Britanii, care a pus și el câte piedici a putut Brexitului, fără însă a-și asuma o poziție fermă, a căzut pe locul III în sondaj, ajungând la o cotă de 15%.

Pe locul II au suit Liberal-Democrați, cu 16%, în jurul cărora par să se fi regrupat adepții rămânerii în Uniunea Europeană.

Pe locul IV, înaintea Conservatorilor, se clasează Verzii, cu 10%.

UKIP, fostul partid al lui Farage, are acum doar 3%, însă aceste trei procente se adaugă celor 35% în favoarea părăsirii UE imediat.