Natalitatea din Marea Britanie a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. În același timp, numărul copiilor născuți de mame străine a ajuns la un nivel record în ultima perioadă.
Natalitatea a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani în Marea Britanie. Cu toate acestea, unii experții în demografie consideră că acest lucru este benefic pentru planetă. Datele Biroului de Statistică Națională (ONS) a arătat că numărul nașterilor mamelor străine din Regatul Unit a ajuns la un nivel record.
Sarah Harper, fondatoarea și directorul Institutului de Îmbătrânire a Populației de la Universitatea Oxford și fost consilier guvernamental, este unul dintre experții care consideră că scăderea ratei natalității nu este o problemă gravă. Harper a explicat că acest lucru este în beneficiul planetei, mai ales, când vine vorba de țări dezvoltate.
Datele ONS arată că au fost înregistrate 605.479 de nașteri în Anglia și Țara Galilor în anul 2022, cel mai scăzut număr din 2002. Natalitatea a scăzut cu 3,1% în comparație cu anul 2021. Această tendință a fost observată de mai mult timă atât în Marea Britanie, cât și în alte țări dezvoltate.
Natalitatea este într-o continuă scădere
Natalitatea a scăzut considerabil în Marea Britanie în ultimii ani. Totuși, Sarah Harper consideră că reducerea numărului de copii în țările în care oamenii au venituri ridicate este benefică pentru planetă. Fostul consilier guvernamental a mai adăugat că scăderea fertilității în țările bogate va contribui la rezolvarea supraconsumului actual.
Harper a făcut parte din Consiliul pentru Știință și Tehnologie al Primului Ministru între 2014 și 2017. Ea a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) pentru servicii aduse demografiei în 2018. Harper a subliniat că scăderea natalității în Regatul Unit era inevitabilă.
„Vom vedea populații mai mici în țările cu venituri ridicate în viitor. Aceasta va fi o tendință a secolului XXI și va fi în beneficiul reducerii supraconsumului general pe care îl avem în prezent și al planetei noastre”, a declarat Sarah Harper.
Natalitatea în scădere poate ajuta planeta
Natalitatea în scădere poate salva planeta pentru că țările dezvolvate generează amprente de carbon mult mai mari decât țările sărace. Acest lucru se întâmplă și din cauza posibilităților financiare. De asemenea, cei cu venituri ridicate călătoresc mai mult și desfășoară activități generatoare de emisii.
Analiștii au avertizat că încetinerea creșterii populației poate produce și efecte negetive. Astfel, creșterea economică din statele dezvoltate ar putea fi pusă pe pauză. În plus, scăderea natalității poate reduce forța de muncă și să pună presiune pe generațiile tinere.
Mamele străine sunt salvarea
Natalitatea a scăzut în Marea Britanie, dar procentul femeilor străine care dau naștere a ajuns la un nivel record. Aproape unul din trei copii născuți în 2022 au mame din afara Regatului Unit. Datele ONS arată că numărul nașterilor din partea mamelor străine a crescut cu 3.600 față de anul 2021.
Acest lucru înseamnă că din totalul femeilor care au dat naștere 30,3% provin din afara Regatului Unit. Vârful anterior a fost de 29,3% în 2020.
„În 2022, India a înlocuit România ca țara cea mai comună de naștere pentru mamele născute în afara Regatului Unit, iar Pakistan a înlocuit India ca țara cea mai comună de naștere pentru tații născuți în afara Regatului Unit”, arată datele ONS, potrivit Telegraph.