Cazul gravidei operată de hernie: „Pacienta nu știa că este în luna a noua”

Cazul gravidei operată de hernie: „Pacienta nu știa că este în luna a noua” Sarcină. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou caz a scos la suprafață problemele din sistemul medical din România. La Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, cadrele medicale au operat de hernie de disc o pacientă care, de fapt, era gravidă.

Concret, o femeie în vâstă de 35 de ani s-a prezentat la Spitalul Județean din Târgu Mureș, unde cadrele medicale au operat-o de hernie când de fapt aceasta era însărcinată. Conducerea spitalului a demarat o anchetă internă.

Pacienta din Tismana a acuzat dureri abdominale. După ce a  fost consultată de medici, i s-a pus diagnosticul greșit, hernie intestinală.

Ne puteți urmări și pe Google News

România, locul unde riști să mori cu zile

„Medicul chirurg și ceilalți medici prezenți în sala de operații au fost chemați un această dimineață, la prima oră, de către conducerea unității sanitare pentru a afla exact ce s-au întâmplat. Pacienta în vârstă de 35 de ani se afla la Terapie intensivă pentru recuperarea postoperatorie, iar nou născutul este internat la Neonatologie, ambii fiind în stare stabilă de sănătate“, a precizat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Surprinzător, pacienta nu a știut că este gravidă în luna a noua. Însă nici cadrele medicale care au consultat-o. Deși, nu i s-a făcut nicio ecografie, doctorii au condus-o în blocul operator al secției de Chirurgie. Abia după ce i s-a administrat anestezia, chirurgul și-a dat seama că de fapt durerile respective sunt speficice nașterii la termen.

Drept urmare, a fost chemat medicul specialist pentru efectuarea  operației de cezariană. Astfel, a venit pe lume o fetiță de aproximativ trei kilograme. Pacienta mai are acasă două adolescente în vârstă de 16 ani.

Sistemul medical din România

Nu este primul caz de malpraxis, înregistrat depistat la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. În trecut, unitatea spitalicească a fost nevoită să acorde despăgubiri de jumătate de milion de euro pentru decesul unei paciente adolescente. Aceasta a suferit un șoc după ce medicii i-au administrat antibiotice fără a fi testată în prealabil.

Gafele din sistemul medical se țin lanț în această perioadă. Un alt caz în care a fost implicată o gravidă s-a petrecut la nici 20 de kilometri de Capitala României. Medicii din Urziceni au refuzat internarea unei tinere gravide cu dizabilități. În cele din urmă aceasta a fost nevoită să nască în fața unității de primire, în condițiile în care Spitalul avea paturi libere disponibile.

Din păcate tragediile nu se opresc aici. Săptămâna trecută o tânără de 25 de ani, gravidă, a decedat în spitalul din Botoșani. Deși a fost internată joi seara, în jurul orei 23:30, timp de șapte ore niciun medic nu i-a asigurat asistență medicală. Pacienta a murit a doua zi din cauza insuficienţei cardio-respiratorie acută, edem pulmonar acut şi sarcină oprită în evoluţie, complicată infecţios.