ALTERNATIVĂ. Medicii le îndrumă pe femei să apeleze la anestezia peridurală ca să nască uşor, însă avertizează că se pot ivi mici probleme.
Anestezia peridurală le ajută pe femei să nască natural, fără dureri. Trusele speciale care se folosesc în astfel de cazuri trebuie însă cumpărate din farmacii de către gravide, în majoritatea maternităţilor de stat.
Sunt însă şi unităţi medicale, cum ar fi Spitalul Filantropia, din Bucureşti, unde gravidele care doresc să facă anestezie peridurală pot beneficia de aceasta în mod gratuit. Medicii susţin că astfel se încurajează naşterea naturală, în defavoarea cezarienei, metodă la care multe femei apelează ca să scape de dureri. În maternităţile private, în circa 90% din cazuri, femeile preferă anestezia peridurală. Aceasta are însă şi efecte adverse, precum scăderea tensiunii la mămici.
Se poate ajunge şi la forceps
Anestezia peridurală îşi face efectul în aproximativ 20 de minute de la injectare şi blochează sensibilitatea sub nivelul ombilicului până la nivelul piciorului. „La nivelul zonei lombare se montează un cateter prin care se injectează, la diferite intervale de timp, substanţă anestezică. Anestezia se face când dilataţia este între patru şi şapte centimetri şi asigură un confort nemaipomenit gravidei. Aceasta participă la travaliu, dar nu mai simte durere“, explică Nicoleta Drăguşin, medic anestezist la Spitalul Euroclinic din Bucureşti.
De anestezie peridurală nu pot beneficia femeile care au alergie la una dintre substanţele folosite şi nici gravidele aflate în stadiu avansat al travaliului. Contraindicaţie au şi femeile cu tulburări de coagulare a sângelui. Anestezia peridurală poate avea şi efecte adverse. „Pentru că dispare senzaţia dureroasă, gravida participă mai puţin la expulzarea fătului, iar dacă acesta este mai mare, naşterea poate necesita folosirea forcepsului. În 25% din cazurile în care se foloseşte anestezia peridurală este nevoie şi de forceps sau vacuum“, afirmă prof. dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie şi manager la Spitalul Filantropia, din Bucureşti.
În unele cazuri, acest tip de anestezie poate cauza gravidei hipotensiune. „Din acest motiv, pot apărea senzaţii de greaţă sau vomă ori chiar leşin, dar acestea sunt cazuri foarte rare“, susţine Nicoleta Drăguşin.
Gratuită la Spitalul Filantropia
Unii specialişti sunt de părere că efectele adverse ale anesteziei peridurale se manifestă şi asupra bebeluşului. „Din cauza anesteziei, reflexul de supt al bebeluşului, precum şi lactaţia femeii pot fi întârziate“, susţine Vania Limban, fondatoarea centrului Active Center, primul centru din România cu un program complex de pregătire pentru naştere.
În majoritatea spitalelor de stat şi în clinicile private, costul anesteziei peridurale trebuie suportat de gravide. „La Spitalul Filantropia, trusele peridurale se oferă gratuit gravidelor care le solicită. Încercăm să oferim condiţii de naştere cât mai normale şi să stimulăm naşterea naturală, pentru că multe femei solicită cezariană de teama durerilor“, susţine Gheorghe Peltecu.
110 lei pentru o trusă
În farmacii, preţul unei truse peridurale este de circa 110 lei. În multe ţări din vest, gravidele apelează frecvent la anestezia peridurală. „În Franţa, anestezia se face din 1990, dar consultul preanestezic este obligatoriu“, afirmă Nicoleta Drăguşin.