Naşterea în apă: mama suferă mai puţin, fătul vine mai uşor

Naşterea în apă: mama suferă mai puţin, fătul vine mai uşor

În România, se poate naşte în apă doar în Bucureşti, Braşov, Constanţa şi Botoşani. Pentru o naştere cu dureri mai mici, viitoarele mămici scot din buzunar între 500 şi 2.000 de euro.

Practicată pe scară largă în Anglia, SUA, Australia sau Noua Zeelandă, naşterea în apă este puţin accesibilă în România. La începutul anilor 2000, primele românce au experimentat această modalitate de a da naştere la Spitalul Orăşenesc Victoria, din judeţul Braşov, apoi la spitalul din Rupea. Ulterior, serviciul acesta a fost transferat către clinicile private.

Cât costă să naşti în apă

În prezent se poate naşte în apă în sistemul privat la Bucureşti, Braşov şi Constanţa. Preţurile variază de la 9.700 de lei, în Bucureşti, la 2.900 de lei, în Braşov, în sistem co-plată. Pentru a naşte sub apă la Constanţa trebuie să plătiţi între 800 şi 1000 de euro. Singura unitate sanitară de stat care se angajase în vara aceasta să ofere acest serviciu a fost Maternitatea Botoşani. Costul era în jur de 500 de euro. În prezent, maternitatea este în reabilitări şi, temporar, s-au sistat naşterile în apă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dureri mici, tranziţie uşoară

Naşterea în apă este varianta ideală pentru femeile care îşi doresc să nască natural, dar care sunt speriate de dureri. "Dilataţia se realizează mai uşor în apă. Travaliul poate fi făcut şi el în apă, dar numai de la 7 centimetri dilataţie", explică doctorul Ciprian Pop, asistent universitar obstetrică-ginecologie la Spitalul de Urgenţă "Elias" din Bucureşti.

În plus, în apă ţesuturile se relaxează, ceea ce duce la atenuarea durerilor. Pentru făt, tranziţia este mai uşoară, pentru că vine pe lume într-un mediu acvatic, asemănător cu cel intra-uterin. Cel mic poate sta în apă "cât timp persistă pulsaţiile cordonului ombilical", spune medicul, însă nu trebuie atins. "Dacă e atins, trebuie scos deasupra apei, pentru că el va încerca să respire", spune doctorul Ciprian Pop.

Potrivit acestuia, naşterea sub apă este o opţiune doar pentru gravidele a căror sarcină a evoluat normal şi în cazul cărora se presupune că naşterea va fi fără complicaţii. "De asemenea, se exclude naşterea sub apă în cazul infecţiilor virale şi, în general, în cazul în care există o patologie de orice fel", adaugă medicul.

"O experienţă plăcută"

Camelia Popescu, o mămică din Deva care a născut în apă acum şapte ani, la Rupea, spune că a avut o naştere uşoară.

"Pentru mine a fost o experienţă plăcută, nu am rămas traumatizată ca multe femei care au născut tradiţional", spune mămica. Camelia a refuzat anestezia, dar a suportat uşor durerea. "Am avut altele mai mari, cele ale naşterii au fost suportabile". Naşterea a decurs normal, dar cu emoţii. "Aveam 35 de ani, o miopie avansată, capul copilului era mare şi avea cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului. Oricare două dintre aceste condiţii cumulate mă recomandau pentru cezariană", a povestit Camelia.

Travaliul a durat patru ore şi a putut alege singură temperatura apei. Recunoaşte însă că nu a fost un proces lipsit de orice durere. "Nu le recomand naşterea sub apă femeilor care sunt pornite să facă cezariană. Implică totuşi o durere, destul de mare, dar suportabilă." "Am avut alte dureri mai mari. Pentru mine, durerile naşterii au fost suportabile." CAMELIA POPESCU, mama unui băieţel de 7 ani, născut în apă Citiţi şi:

  • Naştere naturală ori cezariană? Care variantă este mai bună