Decizie extremă: nașii, interziși la botezuri. Oamenii sunt scandalizați, cum explică preoții

Decizie extremă: nașii, interziși la botezuri. Oamenii sunt scandalizați, cum explică preoții

„Este șocant”, a spus Jalissa Testa, o mamă în vârstă de 21 de ani, care tocmai și-a botezat fiul la bazilica din regiunea siciliană Catania, făcând referire la botezurile care, potrivit noilor reguli, vor fi oficiate aici în următorii trei ani de zile fără niciun naș. O tradiție cu deosebită importanță pentru creștinii catolici, întreruptă însă de Biserică, în contextul unei „rețele” de legături între părinți și mafie, după cum au reclamat procurorii.

Procurorii din Italia au monitorizat, de-a lungul anilor, felul în care liderii interlopi își dezvoltă rețelele și își răspândesc puterea în teritoriu.

Autoritățile au constatat că mulți părinți își aleg nași „deschizători de uși”, în speranța că s-ar putea îmbogăți de pe urma unor legături cu oameni puternici pe plan local. De multe ori, în astfel de cazuri este vorba despre lideri interlopi. Unii părinți au zeci de fini, asigurându-și astfel o „rețea de legături”, motiv pentru care în regiunea Catania botezurile copiilor se vor oficia fără părinți spirituali pentru o perioadă de trei ani de zile, relatează The New York Times.

Mafia siciliană invadează Biserica: Nașii sunt interziși la botezuri

Mafia siciliană prezentată în filmele lui Francis Ford Coppola acționează și în prezent. Din acest motiv, autoritățile bisericești au stabilit ca în următorii trei ani de zile, botezurile copiilor să aibă loc fără nași, în ciuda faptului că părinții spirituali joacă un rol foarte important în viața acestora. Legăturile duhovnicești s-au transformat, însă „într-o practică laică”, potrivit oficialilor eparhiei romano-catolice din Catania.

Tradiția a devenit o modalitate prin care părinții își asigură bunăstare și influență, acuză unele voci. Așadar, în capitala Siciliei, botezurile vor avea loc fără prezența nașilor. „Este un experiment”, a spus Monseniorul Salvatore Genchi, vicarul general al Catania, despre decizia bisericii. Vicarul este naș pentru cel puțin 15 copii și susține că este calificat pentru acest rol, însă 99% dintre părinții spirituali ai bebelușilor nu sunt.

„Este foarte dificil să revii în același punct”

În lumea bisericească, unele voci susțin interdicția, altele mai puțin. Monseniorul Genchi spune că este „foarte dificil să revii în același punct”, în contextul în care în anul 2014, arhiepiscopul Giuseppe Fiorini Morosini din regiunea Calabria, unde își are rădăcinile clanul ‘Ndrangheta, a propus stoparea acestui obicei pentru o perioadă de 10 ani, lucru care nu a avut loc.

Preotul Angelo Alfio Mangano, de la biserica Sfânta Maria in Ognina din Catania însă, a apreciat demersul. „El a spus că această pauză de trei ani îl scutește de interacțiunea cu personaje îndoielnice din punct de vedere spiritual, care au recurs uneori la amenințări pentru a fi numiți nași. Uneori, spune el, poziția a fost folosită pentru șantaj și cămătărie”, s-a exprimat preotul Mangano.

Fostul președinte regional al Siciliei, Salvatore Cuffaro, nu este nici el de acord cu decizia autorităților bisericești. „În Sicilia, unde am trăit, acest lucru nu există. Este doar o legătură religioasă, nu există legături de ilegalitate”, a spus Cuffaro despre acuzațiile referitoare la infiltrarea mafiei în Biserică. Fostul lider regional al Siciliei are „doar vreo 20” de fini.

„Nu înțeleg de ce face biserica acest lucru”

Nemulțumirile cu privire la decizia în cauză au fost remarcate și printre părinți, care s-au declarat „șocați” de interdicție încă din prima duminică în care a fost anunțată. „Poate că tradiția este abolită pentru preoți, dar nu și pentru noi”, a spus tatăl unui copil în vârstă de 6 luni, Marco Calderone. După ce a avut loc botezul, părintele l-a chemat pe nașul „neoficial” să se alăture familiei în cadrul pozelor.

„Nu înțeleg de ce face biserica acest lucru. Eu susțin vechile tradiții”, a spus Ivan Arena după botezul nepotului său, ea fiind probabil ultima nașă din regiunea Catania, de dinainte de impunerea restricțiilor.

Mulți dintre locuitorii din Catania se deplasează, însă, în orașul Aci Trezza, care nu se află la mare distanță de regiune. Aici, botezurile oficiate cu prezența nașilor sunt permise, însă părinții spirituali ai copiilor trebuie să jure că sunt credincioși lui Dumnezeu și că nu au legături cu mafia.

Ne puteți urmări și pe Google News