NASA a dat din lovitura. Conform Agenției Spațiale Americane, robotul Curiosity a descoperit că o adiere de metan detectată pe Marte ar fi fost eliberată dintr-un strat de permafrost care ar fi putut fi fracturat de un eveniment geologic, susţin oamenii de ştiinţă citaţi de The Guardian.
Acest eveniment este o premieră, cu toate că opiniile oamenilor de ştiință, în ceea ce priveşte provenienţa acestui gaz, continuă să împărțite. Unii pun la îndoială detectare metanului pe Marte sau susțin că ar fi avut la origine alte surse, cum ar fi chiar robotul.
Descoperirea a alimentat speculaţii intense care au scos în evidență ideea că acest gaz ar proveni de la microorganismele marţiene aflate sub suprafaţă sau, potrivit unei explicaţii mai complexe, că acesta ar indica o reacţie între rocile de olivină şi apă. Ambele procese eliberează gazul pe Pământ.
Robotul Curiosity a fost trimis pe marte în anul 2012. În 2014, NASA, cu ajutorul robotului Curiosity, a descoperit pe Marte urmele unui lac, probabil alimentat de râuri, fapt ce dovedește că Planeta Roșie a fost cândva propice vieții, cel puțin la nivel microbian.
Potrivit oamenilor de știință de la NASA, craterul Gale de pe planeta Marte, explorat de robotul american Curiosity, a adăpostit un mare lac alimentat de râuri vreme de zeci de milioane de ani. Cercetătorii au făcut această senzațională descoperire analizând rocile și diferitele straturi de sedimentare de pe Planeta Roșie.
Curiosity, care a ajuns în zona ecuatorului marțian pe 6 august 2012, la opt kilometri de poalele Muntelui Sharp, efectuează acum foraje și analize asupra straturilor de sedimentare ale masivului. Curiosity și-a îndeplinit deja al misiunii sale, demostrând că Marte a fost propice vieții microbiene, într-un trecut îndepărtat.
„Craterul Gale a fost un mare lac care se întindea pe 155 de kilometri, poate chiar un șir de lacuri, suficient de mari pentru a exista acum milioane de ani, timp în care s-au format, s-au uscat și acumulat suficiente sedimente pentru a forma muntele Sharp”, a declarat la momentul respectiv Michael Meyer, directorul programului Curiosity. „Putem astfel răspunde la două mari întrebări în ceea ce privește craterul Gale: cum s-a format muntele Sharp și cât timp a fost prezentă apa pentru a permite existența unei vieți microbiene”, a explicat Meyer.