Anunţ IMPORTANT de la NASA! În această seară vor face MAREA LANSARE
- Antonia Hendrik
- 16 aprilie 2018, 15:19
NASA va lansa în această seară (dacă condiţiile meteo permit), noul său telescop spaţial în căutarea de planete de mărimea Pământului susceptibile, poate, să găzduiască viaţa.
Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) trebuie să fie propulsat în spaţiu astăzi, la ora 18,32 (22,32GMT) pe o rachetă Falcon 9 a Space X de la Cape Canaveral, în Florida, în cazul când condiţiile meteo o vor permite. În cursul următorilor doi ani, misiunea va costa mai mult de 337 milioane de dolari şi va scana mai mult de 200.000 de stele, cele mai strălucitoare, ale sistemului nostru solar, în căutarea de exoplanete pe orbita lor.
Ca şi Kepler, primul telescop de acest gen lansat în 2009 de agenţia spaţială americană, pe care-l înlocuieşte, el utilizează metoda tranziturilor, detectând planete când ele trec prin faţa stelei lor şi a căror lumină se diminuează instantaneu. Aceasta permite printre altele să fie dedusă mărimea, masa şi orbita, informează boursorama.com.
Potrivit NASA, TESS va putea descoperi astfel 20.000 de exoplanete, dintre care cam 50 de mărimea Pământului şi mai mult de 500 mai mari decât planeta noastră. ''Se vor putea găsi planete în orbita stelelor care vor putea fi văzute cu ochiul liber'', a spus duminică presei Elisa Quintana, cercetătoare în programul TESS. ''În toţi anii viitori vom putea să ieşim şi să arătăm o stea ştiind că are o planetă''. Acum câteva decenii, ideea de a găsi planete locuibile era privită ca o fantasmă, a subliniat directorul diviziei de astrofizică al NASA.
''Fiinţele umane s-au întrebat mereu dacă noi suntem singuri în Univers, iar până acum 25 de ani planetele pe care noi le cunoaşteam erau cele 8 din sistemul nostru solar'', a declarat Hertz, în preziua lansării TESS. ''Dar, mai apoi, am decoperit mii de planete în orbită în jurul altor stele şi ne gândim că toate stelele din galaxia noastră trebuie să aibă propria familie de planete'', a spus el. Misiunea Kepler a permis deja descoperirea a 2.300 noi planete confirmate şi de alte telescoape. TESS va trece prin sită o zonă de 350 de ori mai vastă.
Etapa următoare, va fi pentru telescoapele terestre şi spaţiale, observarea planetelor astfel detectate, mult mai apropiate. James Webb Space Telescope, care-i va succede lui Hubble şi a cărei lansare este prevăzută pentru 2020, va putea poate să detecteze semnăturile moleculare ale atmosferei exoplanetelor, inclusiv prezenţa veţii. Se naşte astfel speranţa de a putea într-o zi, în următoarele decenii, să fie identificate condiţii potenţiale de viaţă dincolo de sistemul nostru solar.