Deplasarea monoxidului de carbon este vizibilă în datele colectate recent de Atmospheric Infrared Sounder (AIRS), un instrument al NASA aflat la bordul satelitului de cercetare ştiinţifică Aqua.

Potrivit JPL, prezenţa monoxidului de carbon la o altitudine de 5.500 de metri, în perioada 8-22 august, a fost pusă în evidenţă printr-o serie temporală. Pe măsură ce secvenţa progresează, se vede cum norul de monoxid de carbon creşte în nord-vestul regiunii amazoniene, după care deviază într-un nor mai concentrat către sud-estul ţării.

Fiecare „zi’” din această reprezentare dinamică are la bază o medie a măsurătorilor pe trei zile, tehnică folosită pentru a elimina absenţa anumitor date, potrivit JPL.

Monoxidul de carbon este un agent poluant care se poate deplasa pe distanţe mari şi poate persista în atmosferă timp de aproximativ o lună. La altitudinea mare surprinsă în imaginile din satelit, acest gaz are puţine efecte asupra aerului respirat de oameni. Cu toate acestea, poate fi purtat de vântul puternic la altitudini mai joase, unde poate avea efecte semnificative asupra calităţii aerului, potrivit JPL.

Monoxidul de carbon este unul dintre factorii implicaţi în poluarea atmosferică, dar şi în schimbările climatice.

Instrumentul AIRS captează radiaţii infraroşii şi microunde emise de pe Terra şi oferă o perspectivă tridimensională asupra climei şi fenomenelor meteorologice terestre.

Fiind dotat cu peste 2.000 de canale care detectează semnale din diferite regiuni ale atmosferei, acest instrument creează o hartă globală şi tridimensională a temperaturii atmosferice şi a umidităţii, a nebulozităţii şi înălţimii norilor, a concentraţiilor de gaze cu efect de seră şi multor altor fenomene atmosferice, potrivit JPL.