NASA, anunțul momentului! Oamenii de știință pregătesc lovitura mileniului

Aveți de gând să trăiți pe Lună? Experții financiari au calculat cam cât vă costă

NASA a decis să finanţeze un studiu de fezabilitate pentru proiectul de construcţie a unui radiotelescop în interiorul unui crater de pe partea nevăzută a Lunii, informează Live Science.

Partea nevăzută a Lunii este emisfera acestui satelit care este permanent cu „spatele” la Pământ şi astfel oferă o perspectivă extrem de ofertantă asupra cosmosului, ferită de interferenţele radio provenite de la Pământ şi neafectată de atmosfera densă terestră care influenţează capacitatea de detecţie a telescoapelor terestre

Noul radiotelescop, ce va funcţiona pe unde ultra-lungi (10 - 50m), va fi numit „Lunar Crater Radio Telescope” (LCRT) şi va avea nişte avantaje „incredibile” prin comparaţie cu radiotelescoapele terestre, conform cercetătorului care a avansat această propunere, Saptarshi Bandyopadhyay, specialist în robotică de la NASA's Jet Propulsion Laboratory.

Astfel, NASA a decis să acorde suma de 125.000 de dolari, în cadrul programului său de susţinere a conceptelor inovative (NASA's Innovative Advanced Concepts Program), pentru desfăşurarea unui studiu de fezabilitate privind acest telescop, conform lui Bandyopadhyay.

Radiotelescopul, conceput ca o reţea sau o plasă de sârmă, va fi instalat într-un crater cu diametrul de 3 până la 5 kilometri, pe faţa nevăzută a Lunii. Plasa de sârmă ce va reprezenta

„farfuria” acestui radiotelescop va avea diametrul de 1 km şi va fi întinsă în crater de rovere DuAxel - roboţi concepuţi de NASA pentru a se putea deplasa şi în plan vertical, conform propunerii.

Pentru că propunerea prevede instalarea sa pe faţa nevăzută a Lunii, acest radiotelescop va fi ferit de interferenţele radio provenite de la Pământ, de la sateliţi şi chiar de la Soare, pe perioada nopţilor selenare.