Premiul Nobel pentru Pace în 2023 a fost acordat activistei iraniene Narges Mohammadi, pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran şi pentru promovarea drepturilor omului şi a libertăţii pentru toţi. Printere nominalizați s-au aflat președintele ucrainean Volodimir Zelenski și dizidentul rus Alexei Navalnîi.
Narges Mohammadi a fost apreciată de Comitetul Nobel norvegian pentru dedicarea și munca depusă.
„Premiul pentru pace din acest an recunoaște, de asemenea, rolul avut de sutele de mii de oameni care, în anul precedent, au manifestat împotriva politicilor de discriminare și opresiune ale regimului teocratic din Iran care vizează femeile.
Motto-ul adoptat de demonstranți - 'Femeie - Viață - Libertate' - exprimă în mod adecvat dedicarea și munca lui Narges Mohammadi”, a transmis Comitetul Nobel norvegian.
Pe lista de nominalizări s-au aflat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Unii experți au spus înainte de anunțarea rezultatului că este puțin probabil să primească distincția. Aceștia au opinat că Zelenski nu va lua premiul cât timp conflictul din Ucraina este în plină desfășurare, relatează BBC.
Un alt nume important pe listă a fost cel al dizidentului rus Alexei Navalnîi. Nici acesta nu era creditat cu mari șanse, deoarece Comitetul a acordat chiar anul trecut Premiul Nobel pentru Pace unor ONG-uri pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina, precum și unui avocat al drepturilor omului din Belarus.
Cine este Narges Mohammadi
Narges Mohammadi s-a născut la 21 aprilie 1972 în Zanjan, Iran, și a crescut în Qorveh (Kurdistan), Karaj și Oshnaviyeh. A urmat cursurile Universității Internaționale Imam Khomeini, obținând o diplomă în fizică, și a devenit inginer.
În timpul carierei universitare, a scris articole de susținere a drepturilor femeilor în ziarul studențesc. A fost arestată la două întâlniri ale grupului politic studențesc Tashakkol Daaneshjuyi Roshangaraan ("Grupul studențesc luminat") A fost, de asemenea, activă într-un grup de alpinism, dar, din cauza activităților sale politice, i s-a interzis ulterior să practice acest sport.
Narges Mohammadi a continuat să lucreze ca jurnalistă pentru mai multe ziare reformiste. A a publicat o carte de eseuri politice intitulată "Reformele, strategia și tacticile”. În 2003, s-a alăturat Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului, condus de Shirin Ebadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace. Narges Mohammadi a devenit ulterior vicepreședinte al organizației.
În 1999, s-a căsătorit cu Taghi Rahmani, un coleg jurnalist pro-reformă, care nu după mult timp a fost arestat. Rahmani s-a mutat în Franța în 2012, după ce a executat în total 14 ani de închisoare. Narges Mohammadi a rămas pentru a-și continua activitatea în domeniul drepturilor omului.