Dramele sângeroase descrise în vestitul serial Netflix „Narcos” sunt întrecute cu mult de realitate, care întotdeauna este mai inventivă și chiar mai crudă decât imaginația scenariștilor de la Hollywood.
Cel puţin 13 tineri au fost uciși într-un atac armat de proporții petrecut în Samaniego, sud-vestul Columbiei, a anunţat duminică guvernatorul departamentului Narino, Jhon Rojas. Potrivit presei locale, 50 de tineri, mulți dintre ei studenți, s-au adunat în apropiere de Samaniego, iar câțiva dintre ei participau, sâmbătă seară, la un barbeque cu ocazia unei zile de naștere.
Martorii tragediei au declarat că, la un moment dat, în fața barului în care se aflau tinerii au venit patru bărbați înarmați, pe motociclete, care au început să tragă rafale de focuri de armă. Au fost înregistrate cel puțin 13 victime, unii salvându-se doar pentru că s-au prefăcut că erau morți, scrie presa locală.
Guvernatorul Jhon Rojas a postat pe Twitter un apel către preşedintele Columbiei Ivan Duque, Ministerul Apărării, poliţia din departamentul Narino şi procurorul statului să ia rapid „măsuri pentru restabilirea păcii în regiune” după atacul din Samaniego, el denunțând „o anarhie totală, o dezordine absolută”.
Rojas a declarat că prezenţa grupurilor armate în regiune afectează drepturile omului. Potrivit ziarului El Tiempo, Biroul procurorului statului a declarat că circa 10 grupări armate sunt active în Narino, situat la granița de sud a Columbiei cu Ecuadorul. „Este o zonă extrem de complexă, o consecinţă a traficului de droguri”, explică ziarul, citând declaraţia unui general, care a vorbit despre miza armelor ilegale în aceste valuri de violență extremă.
Cel mai mare grup rebel al ţării, FARC (Forțele armate revoluționare ale Columbiei), se baza preponderent pe traficul de cocaină şi colectarea de taxe de la cultivatori pentru a-şi finanţa activităţile înainte ca un acord de pace în 2016 între guvernul columbian şi mişcarea de gherilă să pună capăt conflictului de 52 de ani în ţară, care a dus la moartea a 260.000 de oameni și strămutarea a 7 milioane de persoane.
În urma acordului, FARC s-a transformat într-un partid politic. Situaţia securităţii în ţara sud-americană s-a îmbunătăţit de atunci, dar mai mult de 2.000 de disidenţi FARC luptă încă împotriva guvernului şi sunt implicați în traficul de droguri.
Grupul de gherilă ELN, ceva mai mic. este încă activ şi alte grupări de crimă organizată ocupă acum zonele unde FARC avea influenţă. Masacrul de sâmbătă îi urmează unui atentat soldat cu 4 alți morți, în ultima săptămână, în provincia vecină Valle del Cauca, informează theguardian.com.