Conform unui studiu asupra trăsăturii de personalitate, persoanele narcisiste devin mai empatice, generoase și agreabile odată cu vârsta.
Cu toate acestea, deși sentimentul lor de importanță personală nejustificat de mare se poate atenua, ei nu îl depășesc complet, sugerează studiul care a implicat peste 37.000 de persoane.
Cercetătorii au descoperit că cei care erau mai narcisiști decât colegii lor în copilărie, au avut tendința de a rămâne așa și la maturitate.
Mai mult, ei spun că există cel puțin trei tipuri de comportament narcisist de urmărit.
Ce este un narcisist?
Narcisismul a devenit o insultă adesea aruncată oamenilor care sunt percepuți ca fiind dificili.
Cu toții putem manifesta uneori unele trăsături narcisiste.
Medicii folosesc termenul pentru a descrie un tip specific, diagnosticabil, de tulburare de personalitate.
Deși definițiile pot varia, temele comune împărtășite de cei care suferă de această tulburare sunt convingerea neclintită că sunt mai buni sau mai merituoși decât ceilalți oameni, ceea ce ar putea fi descris de alții ca aroganță și egoism.
Lucrarea, publicată într-o revistă, provine din datele a 51 de studii anterioare, implicând 37 247 de participanți cu vârste cuprinse între opt și 77 de ani.
Cercetătorii au identificat trei tipuri de narcisism, bazate pe trăsături de comportament:
Narcisism agentiv: persoane care se simt superioare altora și tânjesc după admirație.
Narcisism antagonist: persoane care îi văd pe ceilalți ca rivali, sunt exploatatoare și lipsite de empatie.
Narcisism neurotic: persoane predispuse la rușine, nesigure și excesiv de sensibile la critică.
Au studiat evoluția acestor măsurători ale personalității în timp, pe baza chestionarelor, și au descoperit că, în general, scorurile de narcisism scad odată cu vârsta.
Cu toate acestea, schimbările au fost ușoare și treptate.
„Evident, unii indivizi se pot schimba mai mult, dar, în general, nu te-ai aștepta ca o persoană pe care o cunoșteai ca fiind foarte narcisistă să se fi schimbat complet atunci când o întâlnești din nou după câțiva ani", a declarat pentru BBC News cercetătorul principal, Dr. Ulrich Orth, de la Universitatea din Berna, Elveția.
Trăsăturile narcisiste pot fi utile, dar nu pe termen lung
El spune că unele trăsături narcisiste pot fi utile, cel puțin pe termen scurt.
De exemplu, ar putea crește popularitatea, succesul în relații și șansa de a obține un loc de muncă de top. Dar pe perioade mai lungi, consecințele sunt în mare parte negative, din cauza conflictului pe care îl provoacă.
„Aceste consecințe nu afectează doar persoana în sine, ci și bunăstarea persoanelor cu care interacționează, cum ar fi parteneri, copii, prieteni, colegi de muncă și angajați”, a explicat el.
Dr. Sarah Davies este psiholog și autoarea unei cărți despre cum să părăsești un narcisist.
Ea a declarat pentru BBC că, deși oamenii pot fi aroganți sau egoiști uneori, acest lucru nu ar trebui confundat cu narcisismul clinic adevărat.
„Narcisiștii tind să fie invidioși pe ceilalți și sunt foarte exploatatori și manipulatori”, a spus ea.
„Nu simt remușcări sau nu se simt rău și nu au un sentiment de responsabilitate precum alte persoane non-narcisiste”.
Ea spune că a existat o creștere a interesului față de narcisism, determinată de rețelele sociale.
„Într-o oarecare măsură, asta e de ajutor - ajută la informarea mai multor persoane despre acest lucru și la creșterea gradului de conștientizare a acestei probleme. Cu toate acestea, la fel ca mulți termeni de sănătate mintală, sensul clinic se poate pierde puțin.
Dr. Davies spune că ar trebui să fim mai atenți cu acest termen.
„Mi se pare mult mai util să fim specifici în numirea comportamentelor și să le separăm. De exemplu, o prietenă de-a mea și-a numit recent fostul narcisist pentru că a abandonat-o brusc după ce s-au despărțit.
„A fi abandonat brusc este, desigur, oribil, dar este posibil ca el să nu fi fost capabil să facă față unei conversații după ce relația lor s-a încheiat. Nu înseamnă neapărat că este un narcisist agresiv.
Cum recunoști un narcisist?
Potrivit Dr. Davies, unele semne că ai putea fi implicat sau în preajma unui narcisist includ:
Dramă constantă - un narcisist are nevoie să fie necesar și caută haos și conflict
Fără scuze autentice - nu își asumă niciodată întreaga responsabilitate pentru propriile comportamente
Jocul de vină - îi manipulează și îi exploatează pe ceilalți pentru propriile câștiguri egoiste
Dr. Tennyson Lee este un psihiatru consultant în cadrul Serviciului pentru Tulburări de Personalitate Deancross, cu sediul în cartierul londonez Tower Hamlets. El a spus că studiul a fost bine realizat și că rezultatele au fost utile.
„Vestea bună este că narcisismul se reduce de obicei odată cu vârsta. Vestea proastă este că această reducere nu este de mare amploare.
„Nu vă așteptați ca narcisismul să se îmbunătățească dramatic la o anumită vârstă - nu se întâmplă așa.
„Acest lucru are implicații pentru soțul/soția care suferă de mult timp și care crede că «o îmbunătățire este chiar după colț»”, a declarat el pentru BBC.