Tratamentele medicamentoase ar putea administrate cu ajutorul nano roboților

Tratamentele medicamentoase ar putea administrate cu ajutorul nano roboților

Tratamentele medicamentoase ar putea administrate direct în zona afectată cu ajutorul nanoroboților. Cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, au tratat cu succes infecții gastrice bacteriene la șoareci, cu ajutorul așa-numitelor micromotoare. Nu este prima dată când nanotehnologia este folosită în medicină, dar este prima dată când tratamente chimice sunt administrate in vivo cu ajutorul acestui tip de tehnologie.

 

Micromotoarele respective măsoară doar jumătate din lățimea unui fir de păr uman. Încărcate cu o doză clinică de antibiotice, acestea trec prin stomac și neutralizează acidul gastric. Astfel, medicamentele pot fi distribuite cu succes în zona afectată.

Până în prezent, medicamentele pentru tratarea ulcerului și a bolilor de stomac au fost și sunt administrate pe cale orală. Acest lucru poate provoca o serie de probleme, deoarece medicamentele sunt adesea sensibile la acizi și pot fi distruse de acidul gastric din stomac. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, medicii prescriu inhibitori de pompă de protoni, împreună cu tratamentul în sine. Aceștia suprimă producția de acid gastric, astfel încât medicamentele să poată avea efect. Totuși, inhibitorii de pompă de protoni provoacă unele probleme. Există o lungă listă de efecte secundare grave, inclusiv dureri de cap, diaree și oboseală. În cele mai grave cazuri, ele pot declanșa depresie sau anxietate și (în cazuri foarte rare) pot duce la decesul pacientului.

Cel mai bun lucrul cu privire la aceste micromotoare este că ele pot neutraliza acidul gastric fără folosirea inhibitorilor de pompă de protoni. Acest lucru este posibil datorită modului în care sunt fabricați. Micromotoarele folosite în cadrul experimentului au fost făcute dintr-un miez de magneziu, câteva straturi de antibiotice (claritromicină) și un polimer încărcat pozitiv care îi ajută la aderarea de peretele stomacal. Magneziul reacționează cu acidul gastric din stomac și rezultă un curent de bule de hidrogen. Această reacție are, de asemenea, un efect secundar pozitiv, și anume se reduce cantitatea de acid gastric. Este un efect secundar temporar, căci pH-ul stomacului revine la normal în 24 de ore.

Cercetătorii au administrat aceste micromotoare unor șoareci cu infecții stomacale cauzate de bacteria Helicobacter pylori, care se găsește în aproximativ jumătate din populația umană. Procedura a fost repetată timp de cinci zile consecutiv. După experiment, au examinat numărul bacteriilor din stomacurile șoarecilor. Rezultatele, publicate în revista Nature Communications, au arătat că micromotoarele au fost la fel de eficiente în tratarea infecției ca și medicația orala – însă fără efecte secundare. Procedura se află în stadii incipiente, dar cercetătorii se pregătesc deja de studii în care vor explora și alte posibilități legate de nanotehnologie. "Această cercetare lărgește posibilitățile utilizării motoarelor sintetice ca platforme active de administrare a tratamentului in vivo, crescând, probabil, și interesul de cercetare în acest domeniu", afirmă autorii studiului.

Rezultatele sunt extrem de promițătoare și ar putea să nu dureze prea mult până ce va deveni o procedură medicală comună, nu doar pentru infecțiile gastrice, ci pentru o serie largă de afecțiuni medicale.(nature.com) 

 

Ne puteți urmări și pe Google News