Nagorno-Karabah. Putin trimite 2000 de soldați pentru „menținerea păcii”

Moscova a anunțat decolarea primelor șase avioane Il-76 care transportă forțele rusești. În total, vor fi mobilizați 1.960 de soldați, 90 de blindate și 380 de vehicule.

Rusia a început marți să trimită ceea ce numește forțele de menținere a păcii în Nagorno-Karabah, după ce acordul de pace semnat sub egida sa între Azerbaidjan și Armenia va pune capăt a șase săptămâni de lupte violente, scrie AFP.

Acest acord consacră victorii militare azere importante în această regiune muntoasă a Caucazului, astăzi populată aproape exclusiv de armeni, care s-a desprins de Azerbaidjan după un război în anii 1990. Ciocnirile s-au reluat, de la sfârșitul lunii septembrie între separatiștii armeni sprijinit de Erevan și armata azeră.

Acordul, care a intrat în vigoare luni la ora 21:00 GMT, a fost semnat de președintele azer Ilham Aliev și de prim-ministrul armean Nikol Pașinian, precum și de președintele Putin, care a declarat că beligeranții păstrează „pozițiile pe care le ocupă”.

Anunțul a dus la demonstrații de bucurie în Azerbaidjan și furie în Armenia, unde protestatarii au asaltat peste noapte sediile guvernului și parlamentului.

Primul-ministru armean a declarat pe Facebook că semnarea acordului a fost „incredibil de dureroasă”, dar că decizia este necesară în fața avansurilor azere.

El a insistat marți dimineață asupra faptului că acest acord i-a fost cerut de armată, care l-a informat despre „anumite probleme pentru care nu se vede nicio soluție”.

Președintele azer a proclamat la televiziune „capitularea” inamicului său, „Am spus că-i vom vâna pe armeni în țara noastră ca pe niște câini și am făcut-o”, a spus el.

Turcia, care s-a plasat de partea Azerbaidjanului în acest conflict, a salutat „câștigurile semnificative” ale Azerbaidjanului împotriva Armeniei în Nagorno-Karabah.

Moscova, la rândul său, a anunțat decolarea primelor șase avioane Il-76 care transportau forțele rusești de menținere a păcii în Nagorno Karabah. În total, vor fi mobilizați 1.960 de soldați, 90 de blindate și 380 de vehicule.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Azerbaidjan, intrând în anii 1990 într-un conflict armat care s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. La sfârşitul lui septembrie au reizbucnit confruntările între separatiştii armeni şi armata azeră, cele mai sângeroase din ultimii 30 de ani, scrie Agerpres.

Turcia, care susţine Azerbaidjanul, a fost acuzată că a trimis combatanţi sirieni în Nagorno-Karabah, pentru a sprijini forţele azere, acuzaţie pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins-o.

Conflictul s-a soldat cu cel puțin 1.300 de morți, din 27 septembrie, potrivit unor bilanțuri foarte parțiale. De săptămâni întregi Rusia și alte puteri au încercat să obțină o încetare a focului, dar trei încercări în acest sens au eșuat.