(TASS) În ultimele 72 de ore, armata azera și forțele armene s-au ciocnit în regiunea Nagorno-Karabah, rezultând moartea mai multor soldați, de ambele părți.
„Inamicul continuă să tragă cu arme de mare calibru și cu tunuri asupra pozițiilor forțelor armate ale Azerbaidjanului și așezărilor situate în imediata apropiere a câmpului de luptă,“ a declarat Ministerul Azer al Apărării.
„La data de 15 iunie, în încercarea de a opri o altă provocare a unităților armate armene, armata Azerbaidjanului a suferit pierderi,“ a declarat reprezentantul ministerului, menționând că s-a ripostat cu foc de armă și, „în data de 15 și 16 iunie, șase soldați ai forțelor armate armene au fost eliminați,“ iar alții au fost răniți.
Vineri, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că un soldat a fost ucis de forțele armene.
Istoricul conflictului din Nagorno-Karabah
Situația de-a lungul liniei de contact dintre părțile implicate în conflictul din Nagorno-Karabah s-a deteriorat dramatic peste noapte, la data de 2 aprilie 2016, când au început ciocniri grave. Părțile implicate s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului. La 5 aprilie, s-a ajuns la un acord de încetare a focului, cu medierea Rusiei. De atunci, părțile implicate în conflict au acuzat schimburi de foc periodice, în regiune.
Într-o declarație trilaterală, adoptată la 20 iunie 2016, în urma unui summit al președinților rus, armean și azer la Sankt-Petersburg, părțile au confirmat angajamentul lor pentru normalizarea situației de-a lungul liniei de dezangajare din Nagorno-Karabah.
Regiunea muntoasă din Nagorno-Karabah (Karabahul de Munte) reprezintă o enclavă majoritar armeană în teritoriul suveran al Azerbaidjanului. A fost prima zonă în care au apărut tensiuni inter-etnice și violențe, pe harta fostei URSS.
Chiar și la aproape un sfert de secol după destrămarea Uniunii Sovietice, Karabah rămâne un așa-numit „conflict înghețat“ în spațiul post-sovietic, căci regiunea face obiectul unui conflict între Azerbaidjan și populația armeană locală, care este foarte susținută de partea conaționalii lor din țara vecină, Armenia.