Nadia Savcenko, noua Ioana d’Arc a Ucrainei | PULSUL PLANETEI
- Iulian Chifu
- 30 mai 2016, 00:00
Femeia pilot ucraineană Nadia Savcenko, doborâtă cu avionul în Estul Ucrainei, răpită de trupele ruse de pe teren şi exfiltrată în Rusia, încarcerată timp de doi ani şi condamnată la 22 de ani de închisoare, a fost graţiată de Vladimir Putin şi schimbată contra a doi ofiţeri ruşi ai serviciului de informaţii al Armatei ruse GRU, capturaţi la rândul lor de trupele ucrainene în timpul luptelor din Donbas.
Revenită joi, 26 mai, la Kiev cu aeronava prezidenţială, Nadia Savcenko a fost decorată de către Preşedintele Petro Poroshenko.
Nadia Savcenko este deputat în Rada Supremă, Parlamentul Ucrainei, aleasă acum un an pe listele partidului Batkivshcina al Iuliei Timoshenko, şi ea, la vremea ei, în perioada preşedintelui Yanukovici, încarcerată şi eliberată de revoluţia din Maidan care l-a alungat pe fostul preşedinte de la conducerea statului în februarie 2014. Iulia Timoshenko, precedenta eroină a mulţimii din stradă, de la Kiev, s-a retras tăcută şi a rămas doar şef de partid şi parlamentar, fără a excela în apariţiile publice.
De această dată, revenirea în prim plan a Nadiei Savcenko, 35 de ani, pilot militar, a stârnit aceeaşi emoţie şi simbolistica legată de eliberarea sa a reenergizat naţionalismul ucrainean. Pe de altă parte, Batkivshcina este un partid de opoziţie astăzi, după schimbarea premierului Yatseniuk, iar tema liderului care a luptat în linia întâi, a eroului voluntar, ameninţă să creeze probleme majore unei puteri tot mai puţin prizate la Kiev.
Este un sindrom clasic, Che Guervara, al luptătorului care nu se adaptează în civilie, în politică. Şi în cazul Nadiei Savcenko, ieşirea sa în libertate poate crea reacţii diverse, tocmai pentru că ea capitalizează o cantitate mare de simpatie populară. Membru al Comisiei de securitate şi apărare a Radei Supreme, Savcenko va dovedi sau nu dacă postura sa de luptătoare va cataliza în planul politic sau dacă rolul său major va reveni în spaţiul militar.
Deja primele sale declaraţii susţin că este pregătită să devină președinte al Ucrainei, dacă așa vor dori ucrainenii. Ea a declarat că va iniția crearea unui comitet internațional pentru eliberarea teritoriilor ocupate și a deținuților politici, cu referire la deţinuţii ucraineni încarcerați în Rusia, în Crimeea sau în teritoriul controlat de separatişti, în număr de 174, potrivit ministrului de externe ucrainean Pavlo Klimkin. Crimeea va fi readusă în cadrul Ucrainei, fie în urma unui conflict armat, fie pe calea eforturilor diplomatice, a mai spus ea. Savcenko și-a început conferința de presă și a încheiat-o interpretând imnul Ucrainei.
Elementul cel mai greu predictibil este modul în care va îmbrăţişa pilotul ucrainean eliberat soarta voluntarilor de pe linia de contact, din linia întâi a războiului cu forţele ruse din Donbas. Aceştia manifestă o mare frustrare şi nemulţumire la adresa liderilor de la Kiev, pe care-i acuză că, în timp ce ei mor apărând Ucraina, aceștia se îmbogăţesc. Mai mult, ameninţă periodic că, după ce vor termina cu ruşii, vor veni pentru un nou Maidan - tradiţionala formulă de manifestaţie care a răsturnat puterile la Kiev – pentru a înlocui actuala conducere cu cei care chiar luptă în linia întâi. O perspectivă nu foarte îmbucurătoare pentru liderii politici actuali, ajunşi la cote de încredere modeste.
Utilizată ca instrument de imagine de către Preşedinte, Nadia Sancenko liberă ar putea fi un adevărat detonator pentru politica ucraineană şi, mai ales, pentru protestele cetăţenilor, deja exasperaţi de scăderea nivelului de trai, în timp ce nici reformele nu se prea văd. E adevărat că Ucraina se află în război, e un efort enorm, dar şi beneficiază de susţinerea financiară occidentală. Însă la doi ani de la începerea ostilităţilor, reformele sunt palide şi timide, iar costurile le încasează tot mai mult populaţia.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.