Myanmar, tărâmul de aur

Myanmar, tărâmul de aur

Când spui Myanmar, spui pagode şi temple. Myanmarul are mii de lăcaşe de cult, motiv pentru care ţara mai este numită „Tărâmul de aur” sau „Tărâmul pagodelor”.

Pagodele sunt peste tot: în oraşe, în sate, pe malurile râurilor sau chiar în albia acestora şi în mare. Aşezate în vârful dealurilor, pe stânci sau în păduri, pagodele poleite cu aur strălucesc magnific în lumina soarelui. Religia este un element central în viaţa locuitorilor din Myanmar, 80% dintre ei fiind budişti Theravada.

Bagan este un oraş antic aflat pe râul Irrawaddy, plin de temple, pagode şi ruine, multe vechi de 1.000 de ani. Deşi astăzi au rămas „numai” 2.200 dintre ele, se pare că în trecut erau 13.000. Ananda este cel mai cunoscut dintre templele de aici şi datează din 1091.

Golden Rock Pagoda din Kyaiktiyo este ridicată pe o stâncă uriaşă aurită, aflată într-un echilibru precar pe marginea unei prăpastii. Potrivit legendei, stânca rămâne aşa datorită unui fir de păr al lui Buddha care stă la baza ei.   Ţara are o suprafaţă totală de 678.500 de kilometri pătraţi, dintre care aproape jumătate este acoperită de păduri tropicale dese. Dezvoltarea precară a economiei ţării a contribuit la conservarea ecosistemelor, astfel încât leoparzii, tigrii, rinocerii, antilopele şi elefanţii sunt animale obişnuite în Myanmar.

Din păcate, regimul politic din Myanmar este un impediment pentru turiştii prea curioşi, accesul în unele dintre regiunile ţării fiind interzis pentru străini. În prezent, ţara este condusă de un guvern în care ofiţerii militari deţin majoritatea fotoliilor ministeriale.

Ne puteți urmări și pe Google News