Myanmar. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a denunța lovitura de stat

Accesul la internet a fost întrerupt aproape total în Myanmar

LE NOUVEL OBSERVATEUR. Luni, 8 februarie, mulțimi de oameni manifestează pentru a treia zi consecutiv în Myanmar, protestând împotriva loviturii de stat care a înlăturat-o de la putere pe Aung San Suu Kyi. Poliția a folosit tunuri cu apă pentru prima dată împotriva protestatarilor.

Câteva sute de mii de oameni, conform diferitelor estimări, s-au adunat în Yangon, capitala economică. "Nu vom munci, chiar dacă salariul nostru va scădea", a declarat pentru AFP Hnin Thazin, angajat într-o fabrică de îmbrăcăminte, răspunzând apelului la o grevă generală lansată de protestatari. "Nu vreau o dictatură".

Alți muncitori s-au alăturat mișcării de protest, precum călugări, avocați, studenți și asistente medicale care fluturau steaguri roșii în culorile Ligii Naționale pentru Democrație (LND), partidul lui Aung San Suu Kyi, deținută în secret de câteva zile. "Eliberaţi-i pe liderii noștri", "Respectaţi-ne voturile", ”Respingeţi lovitura de stat", se putea citi pe pancarte.

"Am trăit cu frică, dar am avut un guvern democratic timp de cinci ani. Nu ne mai este frică. Nu vom lăsa ca acest lucru să se întâmple", a declarat Kyaw Zin Tun, un inginer în vârstă de 29 de ani.

Demonstrații au avut loc în multe alte orașe ale țării, mulți locuitori defilând pe două roți într-un concert de claxoane, ca în Tangû, la 300 de kilometri nord de Yangon.

În NayPyidaw, capitala, forţele de ordin au folosit tunuri de apă împotriva manifestanților, potrivit jurnaliștilor AFP. Două persoane au fost rănite, a declarat sursa, în timp ce imaginile postate pe rețelele de socializare arătau doi protestatari căzuţi la pământ după ce au fost vizați de tunurile cu apă. Duminică, demonstrațiile au avut loc fără incidente majore.

"Revoluție luni în toată țara împotriva dictaturii", clamaseră protestatarii, chemând la "grevă generală". Încă de săptămâna trecută, zeci de funcționari publici îşi încetaseră activitatea în semn de protest.

Această rebeliune este fără precedent în Birmania de la revolta populară din 2007, suprimată violent de armată. Generalii pucişti nu au comentat despre proteste. Pe 1 februarie, ei au pus punct unei fragile tranziții democratice prin introducerea stării de urgență timp de un an și prin arestarea doamnei Aung San Suu Kyi și a altor lideri LND. De atunci, peste 150 de persoane - deputați, oficiali locali, activiști - au fost arestate și sunt încă în detenție, potrivit AAPP.

Myanmar. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a denunța lovitura de stat

Conexiunile la internet au fost parțial restabilite duminică, după ce au fost grav perturbate timp de 24 de ore. De asemenea, datele mobile au fost restaurate, a declarat Norvegian Telnor, unul dintre principalii furnizori de servicii din țară. Totuşi, accesul la Facebook, un instrument de comunicare pentru milioane de birmani, rămâne restricționat luni. Mulți au denunțat cenzura şi au folosit VPN-uri, instrumente care ocolesc restricțiile geografice.

Papa Francisc și-a exprimat duminică "solidaritatea cu poporul birmanez" și a îndemnat armata să acționeze pentru o "coexistență democratică". Cu câteva zile în urmă, ONU a cerut eliberarea deținuților, dar nu a condamnat oficial lovitura de stat în declarația sa comună, Beijingul și Moscova, susținătorii tradiționali ai armatei birmaneze la Națiunile Unite, opunându-se acestei formulări. La rândul lor, Statele Unite și Uniunea Europeană sunt de partea birmanezilor şi se gândesc la nişte sancțiuni.

Myanmar a trăit sub jugul armatei aproape cincizeci de ani de la independența obţinută în 1948. Liberalizarea treptată a început în 2010, apoi un guvern civil, condus de facto de Aung San Suu Kyi, a venit la putere după victoria LND la alegerile din 2015.

Partidul a câștigat din nou covârșitor alegerile legislative din noiembrie, un scrutin a cărui regularitate este contestată de militari, chiar dacă observatorii internaționali nu au constatat probleme majore. În realitate, generalii se temeau să nu își vadă influența diminuându-se după victoria LND, care ar fi putut dori să modifice Constituția, foarte favorabilă militarilor.

Foarte criticată de comunitatea internațională pentru pasivitatea ei în criza musulmanilor rohingya, laureata Nobel Aung San Suu Kyi, aflată în arest la domiciliu timp de cincisprezece ani pentru opoziția sa față de juntă, rămâne adorată în țara ei. Fosta conducătoare, din nou arestată, ar fi "în stare bună de sănătate". Armata a promis alegeri libere la sfârșitul stării de urgență. (Rador)

https://www.nouvelobs.com/monde/20210208.OBS39897/en-birmanie-des-centaines-de-milliers-de-personnes-dans-la-rue-pour-denoncer-le-coup-d-etat.html