Într-o declaraţie adoptată în unanimitate, inclusiv de China şi Rusia, Consiliul de Securitate al ONU a cerut miercuri juntei birmaneze "să dea dovadă de o mai mare reţinere" faţă de manifestanţi. Washingtonul a sancţionat copiii adulţi ai şefului juntei.
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat "ferm", miercuri, 10 martie, violenţele contra mişcărilor de contestaţie din Myanmar, unde mai multe sute de poliţişti şi soldaţi au lansat un raid la Rangoon contra muncitorilor feroviari grevişti care se opun juntei.
Şi Statele Unite au intervenit, instituind sancţiuni contra celor doi copii adulţi ai liderului juntei care a acaparat puterea, Min Aung Hlaing. Aung Pyae Sone şi Khin Thiri Thet Mon au interese în companii care au beneficiat direct "de poziţia tatălui lor şi de influenţa sa nefastă", a arătat departamentul american al Trezoreriei.
În declaraţia adoptată în unanimitate de către cei 15 membri, inclusiv China şi Rusia, aliaţi tradiţionali ai generalilor birmanezi, organul executiv al Naţiunilor Unite a criticat într-un mod inedit armata căreia îi cere "să dea dovadă de cea mai mare reţinere".
Denunţând acţiunile violente ale forţelor de securitate "contra unor manifestanţi paşnici, inclusiv femei, tineri şi copii", Consiliul cere părţilor să "caute o soluţie paşnică" la criza provocată de lovitura de stat din 1 februarie. Cere de asemenea "eliberarea imediată a tuturor persoanelor deţinute arbitrar", fără a menţiona totuşi posibilitatea unor sancţiuni internaţionale.
China estimează că "este vremea să se treacă la dezescaladare" în Myanmar şi că "este momentul să se dialogheze", a afirmat miercuri ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun. "Este timpul diplomaţiei", a mai subliniat el într-un comunicat, afirmând că "China a participat la negocierea" organizată timp de şase zile de Regatul Unit în Consiliul de Securitate pentru această declaraţie "în mod constructiv". "Este important ca membrii Consiliului să vorbească pe o singură voce. Sperăm că mesajul Consiliului va fi de natură să amelioreze situaţia în Myanmar", a insistat diplomatul chinez.
Represiunea continuă
Profitând de tergiversările de până acum ale comunităţii internaţionale, care căuta cu dificultate în ultimele zile o poziţie comună, junta a continuat represiunea. Poliţişti şi soldaţi au fost desfăşuraţi în număr mare miercuri în jurul incintei unde se află personalul feroviar al gării Ma Hlwa Gone, în estul Rangoon-ului, capitala economică.
"Ei blochează porţile (apartamentelor) şi le distrug pentru a intra", a povestit o femeie membră a familiei unui feroviar, sub acoperirea anonimatului de teama represaliilor. "Am reuşit să fug, dar sunt îngrijorată pentru muncitorii şi apropiaţii lor care sunt încă blocaţi". Potrivit ei, circa 800 de angajaţi de la căile ferate din această gară sunt implicaţi în mişcarea de nesupunere civică.
Medici, profesori, angajaţi ai companiilor de electricitate, ai căi ferate, mulţi funcţionari au încetat lucrul după puciul care a răsturnat guvernul civil al lui Aung San Suu Kyi. Principalele sindicate au făcut apel la "oprirea totală a economiei" pentru a încerca să paralizeze ţara şi să crească presiunea asupra militarilor.
"Circa o sută de reţineri"
Junta le-a ordonat funcţionarilor să reia munca, altfel vor fi concediaţi şi se vor expune la represalii, în timp ce manifestaţiile se ţin zilnic în toată ţara.
Miercuri, o importantă prezenţă politienească şi militară era vizibilă in Rangoon. Baricade improvizate ridicate de contestatari au fost incendiate
şi, în cartierul Okkalapa, s-au făcut "circa o sută" de reţineri, potrivit unui reprezentant al salvării.
"Unii manifestanţi au fost bătuţi, există răniţi".
Cel puţin 60 de civili au fost răniţi şi aproape 2.000 de persoane arestate de la 1 februarie, potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţii politici.
Refugiați în India
Deputaţii partidului lui Aung San Suu Kyi, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), care nu recunosc legitimitatea loviturii de stat şi au creat un comitet pentru a reprezenta guvernul civil, sunt consideraţi vinovaţi de "înaltă trădare", un delict pasibil de pedeapsa cu moartea sau 22 de ani de detenţie, a avertizat junta recent.
Doi oficiali ai LND au murit în detenţie în ultimele zile, la foarte scurt timp după reţinerea lor. Mulţi au fist arestaţi, dintre care trei noaptea trecută. Fostul preşedinte al Republicii, Win Myint, şi fosta şefă a guvernului, Aung San Suu Kyi, sunt închişi în izolare.
Media independente sunt de asemenea luate drept ţintă. Mai multe au fost vizate de operaţiuni ale poliţiei şi vreo 20 de jurnalişti se află în detenţie.
În acest context, cel puţin 136 de birmanezi s-au refugiat în India după lovitura de stat şi alte zeci aşteaptă la graniţa cu această ţară pentru a o putea face, au anunţat autirităţile indiene.
Traducere: Rador