Myanmar: junta intensifică represiunea împotriva manifestaţiilor, şase morţi

Myanmar / sursa foto: EVZ

Myanmar. Şase manifestanţi au fost ucişi şi mai mulţi răniţi duminică în Myanmar de forţele de securitate venite să disperseze manifestaţiile pro-democraţie, represiunea cea mai ucigaşă de la lovitura de stat de acum o lună.

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia), 28 februarie 2021 - Ţara este zguduită de un val de manifestaţii şi de o campanie de nesupunere civică de la puciul care a răsturnat- o de la putere pe lidera civilă Aung San Suu Kyi pe 1 februarie.

Confruntate cu această frondă majoritar paşnică, autorităţile au intensificat treptat folosirea forţei pentru a dispersa manifestaţiile cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc şi uneori gloanţe adevărate.

Duminică, un manifestant de 23 de ani a fost ucis la Rangoon, potrivit lui Nyi Nyi, un fost deputat al partidului lui Aung San Suu Kyi. Trei persoane au murit şi circa alte 20 au fost rănite în oraşul de coastă Dawei, în sudul ţării, potrivit unui reprezentant al salvatorilor şi media locale.

„S-ar putea să fie mai mulţi morţi”

Pyae Zaw Hein, voluntar pe lângă salvatori, a explicat pentru AFP că cele trei victime au fost „atinse de tiruri cu gloanţe adevărate”, în vreme ce răniţii au fost atinşi de gloanţe de cauciuc.

„S-ar putea să fie mai mulţi morţi, deoarece noi continuăm să primim răniţi”, a adăugat el.

Doi băieţi de 18 ani au fost ucişi la Bago, la 80 de kilometri nord-est de Rangoon, potrivit lucrătorilor din sănătate.

La Mandalay (centru), un manifestant grav rănit de un proiectil care i-a străpuns casca şi i-a intrat în creier este într-o stare critică.

Este ziua cea mai ucigaşă de la lovitura de stat. Se cunoşteau înainte cel puţin cinci morţi din rândurile manifestanţilor după 1 februarie. Armata a afirmat că un poliţist a murit încercând să disperseze o manifestaţie.

„Escaladarea evidentă a recurgerii la forţa letală (...) este scandaloasă şi inacceptabilă şi trebuie oprită  imediat”, a reacţionat Phil Robertson, director adjunct al diviziei Asia a Human Rights Watch.

Fără avertisment

La Rangoon, forţele de securitate au dispersat repede duminică manifestaţiile. Dar nu se ştie dacă s-au efectuat tiruri cu gloanţe adevărate. „Poliţia a început să tragă de îndată ce am ajuns. Nu a fost niciun avertisment”, a declarat pentru AFP Amy Kyaw, o învăţătoare de 29 de ani.

Pe mai multe străzi din oraş, manifestanţii s-au protejat în spatele unor baricade improvizate sau scuturi artizanale, în vreme ce forţele de ordine au tras gaze lacrimogene, potrivit transmisiilor de pe reţelele de socializare.

Represiunea faţă de jurnalişti continuă. Unul dintre ei a fost bătut de forţele de ordine şi arestat la Myitkyina (nord), potrivit presei locale. Un altul a fost vizat de tiruri de gloanţe de cauciuc în centrul ţării, potrivit angajatorului său.

Sâmbătă, cel puţin trei jurnalişti au fost reţinuţi, printre care un fotograf al agenţiei americane Associated Press, precum şi un cameraman şi un fotograf de la două agenţii birmaneze, Myanmar Now şi Myanmar Pressphoto.

Sute de arestări

Peste 850 de persoane au fost inculpate sau condamnate după lovitura de stat, potrivit unui ONG de ajutorare a prizonierilor politici (AAPP). Dar această cifră urma să explodeze la finalul week-endului, presa oficială vorbind de 479 de arestări doar în cursul zilei de sâmbătă.

Represiuunea a fost condamnată de numeroase capitale străine, Statele Unite şi Uniunea Europeană denunţând violenţa forţelor de securitate şi cerând juntei să se retragă.

Aung San Suu Kyi, laureată a premului Nobel pentru pace în 1991, nu a mai fost văzută în public de la arestarea sa. Arestată la domiciliu în capitala Naypyidaw, ea a fost incuplată pentru import ilegal de walkie-talkies, apoi pentru încălcarea restricţiilor legate de coronavirus.

O audiere este programată luni. În ciuda mai multor cereri, avocatul ei, Khin Maung Zaw, nu a avut permisiunea să-şi vadă clienta. „În calitate de avocat, am toată încrederea în tribunal şi în principiul procesului echitabil”, a spus el pentru AFP. „Dar în această perioadă se poate întâmpla orice”.

Represiuni

Junta l-a demis din funcţie sâmbătă pe ambasadorul său la Naţiunile Unite, Kyaw Moe Tun, a doua zi după ruptura spectaculoasă de juntă.

„Avem nevoie de acţiunea cea mai puternică a comunităţii internaţionale pentru a pune capăt imediat loviturii de stat militare, a pune capăt opresiunii poporului inocent şi a reda poporului puterea statului”, a declarat Kyaw Moe Tun într-o sesiune specială a Adunării Generale consacrate Myanmarului.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a arătat că organizaţia nu a fost formal informată de demiterea diplomatului.

Ultimele revolte populare din 1988 şi 2007 au fost reprimate în sânge. Ţara a trăit deja sub jugul militarilor timp de aproape 50 de ani de la independenţa sa, din 1948, şi lovitura de stat a pus capăt unei fragile tranziţii democratice de 10 ani.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR