Myanmarul se adâncește în criză. Statele occidentale și ONU sunt deosebit de îngrijorate

Myanmar / sursa foto: EVZ

Rusia rămâne pe poziții și susține armata statului Myanmar. Ambasadorul Chinei și-a exprimat îngrijorarea în privința crizei din Myanmar, aflată în apropierea sa, dar a negat, în același timp orice fel de implicare.

Criza din Myanmar continuă. Ambasadorul Chinei susține că se întâmplă ceea ce China ”nu dorește să vadă”

Ambasadorul Chinei și-a exprimat îngrijorarea în privința crizei din Myanmar, dar a negat orice implicare. Rusia susține însă armata Myanmarului. Ambasadorul Chinei, Chen Hai, a spus că Beijingul rămâne favorabil și prietenos atât armatei, cât și formatorilor guvernului civil din Myanmar. Chen Hai s-a declarat însă preocupat de situație și a spus că situația ” este exact ceea ce China nu dorește să vadă”.

Aung San Suu Kyi, fostă laureată Nobel, s-a aflat în arest la domiciliu timp de 15 ani, între 1989 și 2010, timp în care a condus mișcarea democratică din Myanmar. Partidul ei, Liga Națională pentru Democrație (NLD), a anunțat că birourile sale din mai multe regiuni au fost percheziționate.

Șeful amatei din Myanmar, Min Aung Hlaing, a preluat puterea printr-o lovitură de stat

Șeful armatei, Min Aung Hlaing, a preluat la 1 februarie puterea în Myanmar acuzând o fraudă în alegerile din data de 8 noiembrie, câștigate de NLD. Comisia Electorală a concluzionat atunci că votul a fost corect.

Poliţia din Myanmar a prezentat acuzaţiile împotriva liderei de facto a ţării, Aung San Suu Kyi, şi a preşedintelui Win Myint, înlăturaţi de la putere în urma unei lovituri de stat a armatei.

Aung San Suu Kyi a fost acuzată de încălcarea legislaţiei de import-export, iar poliţia a cerut menţinerea ei în detenţie până la 15 februarie.

Criza din Myanmar este percepută ca un eșec al politicii americane în zonă

Implicarea Rusiei în criza din Myanmar este văzută ca un eșec al normalității și democrației în zonă. De asemenea, este percepută ca un eșec al politicii americane în zona Asia-Pacific. De asemenea, ca un însemn al apropierii de Rusia, noile autorități din Myanmar, instalate în urma loviturii de stat, au aprobat vaccinul rusesc Sputnik V pentru imunizarea populației sale.

Statele occidentale, în frunte cu SUA, au criticat de la început lovitura de stat și noua realitate politică și militară instalată în Myanmar și modul în care aceasta s-a realizat. Occidentalii susțin că puterea trebuie să fie preluată doar pe calea legii și votului corect exprimat.

Emisarul ONU este îngrozit de situația din Myanmar

Myanmar este izolat de mai multe zile consecutiv. Raportorul ONU este îngrozit de situația existentă. Internetul este întrerupt aproape total, în timp ce unii cetățeni încearcă să protesteze împotrva loviturii de stat.

"Reprimarea continuă a libertăţilor fundamentale şi a drepturilor omului pentru poporul birmanez trebuie să se încheie imediat", a adăugat emisarul special al ONU.