Muzeul Național Tehnic din Capitală ar putea fi închis. Reprezentanții instituției culturale luptă cu autoritățile pentru salvarea „comorii naționale”

Sursa foto: Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida” / Facebook

Muzeul Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida” din București se află în pericol de a fi închis. El a fost donat către Ministerul Energiei și se află în administrarea Electrica Serv. Greutățile financiare au determinat administrația să scoată muzeul de pe lista priorităților, iar numărul angajaților va fi redus. Reprezentanții muzeului au anunțat, în urmă cu puțin timp, că acesta va rămâne deschis publicului până la soluționarea problemei.

Muzeul Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida”, situat în Parcul Carol I, București, a fost fondat în 1909 de către Dimitrie Leonida. Omul de știință a avut ca model celebrul Muzeu al Transportului din Berlin, pe care a avut ocazia să îl viziteze în perioada studiilor universitare efectuate la Școala Politehnică din Charlottenburg.

Muzeul Național Tehnic din Capitală este unul dintre cele mai importante din România prin numărul și valoarea exponatelor. Deși este un obiectiv cultural extrem de important, se pare că interesul pentru el este scăzut. Greutățile financiare au determinat reprezentanții Electrica Serv, în administrarea cărora se află muzeul, să reducă personalul.

Directorul instituției culturale susține că un astfel de muzeu ar trebui sprijinit pentru a nu dispărea și cere implicarea Ministerului Energiei și Ministerului Culturii. Fostul Consiliul de Administrație de la Electrica a aprobat reducerea personalului, însă noul Consiliu a adus o speranță muzeului. Potrivit ultimelor informații oferite de reprezentanții instituției culturale, aceasta va rămâne deschisă publicului și va fi transferată către o altă Autoritate Publică.

„Ieri, Consiliul de Administrație al Societății care ne administrează a hotărât ca muzeul sa rămână deschis publicului, cu același număr de personal existent, pana la soluționarea transferului acestuia către alta Autoritate Publica. Multumim tuturor pentru sprijin și noului Consiliu de Administrație. Speram ca rezolvarea sa se infaptuiasca într-un timp rezonabil”, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida”.

Muzeul Național Tehnic ar putea fi salvat. Românii sunt îndemnați să se implice

Muzeul va rămâne deschis până la soluționarea problemei, iar românii iubitori de cultură și istorie sunt rugați să vină în ajutorul instituției. Un mesaj în care este prezentată situația actuală a început să fie distribuit pe rețelele de socializare.

„Se inchide Muzeul National Tehnic “Dimitrie Leonida”, pe motiv ca nu este profitabil. O comoara nationala, ce va mai fi disponibila publicului pentru un timp foarte limitat, aproximativ o lună maxim… asta au spus cei care se ocupa acum de acest muzeu.

Accesul in curte era limitat datorita personalului restrâns la 6 oameni, care in scurt timp vor fi doar 2.

Situația muzeului este una foarte complicată, cea mai complicată posibil. Are mai mulți proprietari - teren, clădire, patrimoniu, o alambicătură de situații greu de descusut, dar căutăm soluții. Ele ar exista dacă se va găsi consens din partea celor care dețin active și eu trag nădejde că există șanse.

Muzeul a fost donat Ministerului Energiei – statului român, în ultimă instanță -, iar astăzi se află în administrarea Electrica Serv, filială a Electrica SA.

Din păcate, acest muzeu tehnic unic în România nu mai reprezintă o prioritate, reprezentanții Electrica Serv anunțând că – din cauza greutăților financiare – accesul la acesta va fi limitat.

Acest muzeu l-am vizitat de minim 5 ori în viața mea, ar fi o durere si o pierdere imensă pentru țara noastră ca acest muzeu să se închidă!

La ultima mea vizită aici, acum 2 luni, este adevărat că nu avea vizitatori!

Mă ofer personal să mă ocup GRATUIT cu promovarea acestui muzeu! Am distribuit această postare pe 100 grupuri de facebook si in toate rețelele sociale.

Distribuiți masiv si hai cu toții să îl vizităm!”, este mesajul transmis de Iulian Andrei pe LinkedIn.