Mona Lisa va avea în curând o nouă casă. Tot la Luvru, dar într-o altă încăpere a celebrului muzeu parizian.
Mona Lisa va putea fi admirată timp mai îndelungat
O schimbare făcută cu scopul de a permite vizitatorilor să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a admira pictura lui Leonardo da Vinci, cea mai faimoasă și vizitată operă de artă din lume, cu până la zece milioane de admiratori pe an.
Numărul mare de vizitatori și spațiul limitat din galerie fac dificilă vizualizarea celebrei picturi. În prezent, vizitatorii muzeului Luvrui au la dispoziție o medie de 50 de secunde pentru a admira tabloul, expus în centrul Salle des Etats în spatele unei bariere și al unui geam antiglonț (geam instalat în anii 1950 pentru a o proteja după un atac cu acid). Un timp limitat, care i-a determinat pe mulți vizitatori să o definească drept cea mai dezamăgitoare capodoperă din lume.
Pentru a rezolva această problemă, Laurence des Cars, directorul muzeului parizian, își propune să „izoleze” opera lui Leonardo da Vinci, astfel încât să îmbunătățească experiența vizitatorului.
Mutarea tabloului ar putea pune capăt dezamăgirii publicului
„Mutarea tabloului într-o sală separată ar putea pune capăt dezamăgirii publicului”, a spus des Cars, „Vizitatorii nu sunt primiți aşa cum trebuie în sala actuală, iar noi simțim că nu ne facem treaba în mod corespunzător”.
„E o schimbare la care ne gândim de mult, dar de data aceasta toată lumea este de acord”, a declarat pentru ziarul francez Le Figaro Vincent Delieuvin, curator-șef al picturii italiene din secolul al XVI-lea.
„În prezent, Mona Lisa este expusă în fundul unei încăperi foarte mari, în spatele geamului securizat, astfel încât la prima vedere arată ca o timbru poștal. Leonardo da Vinci îşi dorea să stabilească o relație față în față între pictură și persoana care o contempla”.
Lucrări de renovare pentru noua sală cu Mona Lisa
Inițiativa necesită lucrări de renovare, inclusiv deschiderea unei noi intrări în Luvru (în fațada colonadei) și crearea a două noi încăperi la subsol, dintre care una ar trebui să găzduiască pictura lui Da Vinci, o soluţie care ar permite accesul direct al vizitatorilor, dar ale cărei costuri sunt uriașe, pentru operaţiune fiind necesare în jur de 500 de milioane de euro.
Ministerul Culturii pare favorabil noului proiect, însă ministrul de finanțe Bruno Le Maire încă trebuie convins. Le Maire a spus că speră să recupereze 25 de miliarde de euro din economii la bugetul anului 2025 și a îndemnat sectorul cultural să își facă partea.
O situație care nu descurajează conducerea muzeului. "A sosit timpul să acceptăm statutul de icoană globală a picturii".
(Articol de David Mouriquand, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)