Exclusiv. Muzeul militar din pădurea lui Dodon şi urmele incendiului. Foto&Video

Exclusiv. Muzeul militar din pădurea lui Dodon şi urmele incendiului. Foto&Video

Pe teritoriul bazei de odihnă din pădurea de lângă satul Sadova, raionul Călăraşi, care aparţine familiei ex-preşedintelui Igor Dodon, sunt expuse câteva unităţi de tehnică militară.

Exclusiv EVZ. „Exponatele” mulitare sunt ascunse de ochii muritorilor de rând care, desigur, nu au acces pe teritoriul fostei tabere de odihnă pentru copiii, care a aparţinut statului.

Iar după incendiul devastator de la începutul anului, care a distrus până la temelie clădirea principală, în care se afla şi sala de ceremonii, „muzeul lui Dodon” va rămâne fără vizitatori pentru o perioadă mai îndelungată.

Agrement cu blindată şi bucătărie de campanie

Teritoriul taberei familiei Dodon, care acum se numeşte „Sadova Forest”, se întinde pe o suprafaţă de 11 hectare de pădure. Pentru „înfrumuţesare”, aici au fost expuse un elicopter militar, o blindată de model TAB şi o bucătărie de campanie.

Nu este clară semnificaţia acestor decoraţiuni. Cert este că proprietarii nu le-au ascuns de ochii vizitatorilor, tehnica militară fiind uşor observată dacă treci pe drumul central care duce spre locul unde până nu demult a fost clădirea în care se afla hotelul şi restaurantul.

Igor Dodon și Vladimir Putin / sursa foto: administratiaprezidentiala

Când au apărut „trofeele”

Imaginile făcute cu drona în toamna anului 2020, când Igor Dodon a pierdut alegerile prezidenţiale, pe teritoriul pesiunii de lângă Sadova, arată că în acea perioadă nu se afla nici un element de tehnică militară.

În primăvara anului 2022, când pe numele lui Igor Dodon a fost deschis dosarul penal pentru îmbogăţire ilicită, procurorii au deschins cu percheziţii şi „Sadova Forest”.

Un  procuror care a făcut parte din echipa de investigaţie ne-a comunicat că cele trei unităţi de tehnică militară se aflau pe teritoriul taberei. Procuratura Anticorupţie a trimis o solicitare Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI) care urma să stabilească valoarea lor.

„Nu pot spune ce s-a întâmplat, probabil că cei de la ARBI au întârziat  cu raportul. Iar procurorul pe caz, din cauza volumului prea mare de lucru, probabil că a uitat de blindată”, ne-a declarat un procuror.

Dosarul de îmbogăţire ilicită a lui Igor Dodon se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie. Până în august 2023, procuror pe caz a fost Petru Iarmaliuc. Acesta a fost înlăturat din Procuratura Anticorupţie în urma unor modificări în legislaţie.

De unde ar proveni tehnica militară din pădurea lui Dodon

Este clar că aceste obiecte îşi trag provenienţa din structuri militarizate. Şi cel mai probabil din unităţi ale Armatei Naţionale.

Blindate de model TAB se află doar în dotarea Armatei Naţionale.  Cele mai multe blindate din dotarea armatei moldovenești, în jur de 60 la număr, sunt de model TAB-71, blindate amfibii de producție românească, care pot înainta prin apă.

TAB-urile, care au peste 40 de ani, au fost donate la începutul anilor 90 de Guvernul României. Astfel de mașini nu se mai produc demult, la fel ca și piesele de schimb pentru ele. Aceste blindate au fost trecute  în dotarea Brigăzii de Infanterie Monitorizată din Bălți.

În 2015, blindatele au fost reparate. În 2018 însă, majoritatea mașinilor se aflau într-o situație deplorabilă. O parte de piese au fost sustrase și vândute la metal uzat și nici nu poate fi vorba că ar putea fi folosite în luptă.

Este bine cunoscut faptul că Igor Dodon este prieten şi cumătru cu fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc. Acesta a fost la conducerea Ministerului Apărării în diferite perioade, ultima fiind noiembrie 2020 – august 2021. Se presupune că în această perioadă au ajuns la tabăra din Sadova elicopterul, blindata şi bucătăria de campanie.

Fraţii Igor şi Alexandru Dodon cu soţiile

Igor Dodon: „Sunt nişte vechituri”

Am încercat să aflăm de la fostul preşedinte cum au ajuns pe teritoriul pensiunii familiei sale unităţile de tehnică militară.

Fostul preşedinte a declarat pentru EvZ că „exponatele” sunt nişte vechituri care nu mai pot fi folosite. Dar nu cunoaşte cum au ajuns acolo.

„Puteţi să mergeţi şi voi să le fotografiaţi. Porţile la „Sadova Forest” sunt deschise pentru fiecare. Dar habar n-am de unde s-au luat. Probabil că administratorul cunoaşte ceva. Dar eu chiar nu ştiu. Sunt un om mic acolo, nu decid nimic”, ne-a spus fostul preşedinte.

Igor Dodon cu bloggerii în beciul de la pensiunea din Sadova / Sursa foto Blogul lui Eugen

Ce ascunde Igor Dodon

Am încercat să intrăm pe teritoriul pensiunii „Sadova Forest”, însă paznicul de la intrare ne-a spus că este interzis, deoarece e proprietate privată. La fel nu au avut acces nici alţi jurnalişti care au încercat să ajungă la locul unde a fost incendiul.

Reporterul EvZ a avut chiar norocul să-l întâlnească pe Andrei Bîrca, administratorul SRL „Baza de odihnă Sadovo”, care gestionează pensiunea. Acesta, la fel nu a permis accesul.

Ulterior, am încercat în repetate rânduri să-l contactăm pe Andrei Bîrca la telefonul indicat pe portalul Sadova Forest. De fiecare dată ne-a răspuns o femeie care a promis să-i transmită administratorului că îl căutăm.

Femeia a precizat că nu poate să ne răspundă la nicio întrebare, iar funcţia ei este doar să răspundă la apeluri şi să-i comunice şefului cine şi pentru ce l-a căutat.

Victor Gaiciuc şi Igor Dodon / Sursa foto: Facebook

Cum a ajuns tabăra de la Sadova în proprietatea familiei Dodon

Fosta tabără de odihnă pentru copii, aflată cândva în proprietatea statului, a ajuns în proprietatea familiei Dodon printr-o schemă alambicată, în care au fost implicaţi afacerişti ruşi şi firme offshore.

La începutul anilor 2000, tabăra a trecut din proprietatea statului în cea a omului de afaceri Iurie Gulla. Acesta a fondat, în 2001, SRL „Baza de Odihnă Sadovo”.

Pe site-ul bazei de odihnă se anunța că aceasta avea o capacitate de circa 250 de persoane,  cinci clădiri în care puteau fi cazați oaspeți, un lac natural, o vinărie, restaurant, cafenea în stil național, precum și o mini grădină zoologică.

Igor Dodon în vinoteca de la Sadova

În 2014, Igor Dodon i-a primit ca la el acasă pe mai mulţi bloggeri din Chişinău în tabăra care de jure aparţinea lui Gulla. Cu vinuri şi bucate alese. Socialistul „a mărturisit” că atunci când va avea bani, va cumpăra această tabără.

Peste câteva luni, în iulie 2015, „Baza de Odihnă Sadova” a fost cumpărată de o firmă  offshore din Marea Britanie. Firma Chester Business LP fusese fondată doar cu o lună înainte de tranzacţie.

Întâmplător sau nu, firma englezească  îl avea ca beneficiar pe Vadim Ciubară, omul din spatele unei companii din domeniul media, afiliată PSRM.

Administrator al întreprinderii a fost numit Mihail Porubin, membru al PSRM şi prieten cu Igor Dodon. Ziarul de Gardă scria că, de facto, firma era administrată de Petru Merineanu, cumnatul lui Igor Dodon.

Iurie Gulla şi Igor Dodon / sursa foto: Facebook

Fostul preşedinte a înscris pe numele lui Merineanu pensiunea de pe malul Nistrului, din satul Molovata. Astfel, Petru Merineanu s-a ales cu statutul de învinuit în dosarul intentat lui Dodon pentru îmbogăţire ilicită.

În campania prezidenţială din toamna anului 2016, candidatul Dodon se bătea cu pumnul în piept că pensiunea de la Sadova nu-i aparţine şi este propritatea „unui investitor din Rusia”.

În decembrie 2019, fratele fostului preşedinte, Alexandru Dodon, alintat în familie Şunea, a înregistrat întreprinderea „Agrofactory” SRL. Firma a preluat toate terenurile agricole cumpărate de Galina Dodon, mama fraţilor Dodon. Fostă profesoară, rămasă văduvă cu mai mulţi anui în urmă, Galina Dodon nu a avut  bani pentru a procura sute de hectare.

Precizăm că până ca fratele său să ajungă preşedinte, Alexandru Dodon a lucrat funcţionar public şi a raportat venituri modeste. Situaţia lui s-a schmbat după 2016, ajungând peste noapte un om de afaceri de succes. Acesta a ajuns partenerul de business al lui Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei. Dar şi prieten cu Igor Dodon.

Pe terenurile respective a fost plantată o podgorie şi o livadă de cireşi. Administrator al întreprinderii a fost numit Andrei Bîrca.

În decembrie 2020, când Dodon îşi lingea rănile după înfrângerea zdrobitoare dată de Maia Sandu, Agrofactory SRL a cumpărat de la Chester Business LP „Baza de odihnă Sadovo”.

Mihail Porubin şi Igor Dodon / Sursa foto: Facebook

Lux spulberat în câteva ore

Casa din lemn de pe malul lacului de la Sadova Forest a ars chiar în prima zi a anului. Pe 1 ianuarie, Galina Dodon şi-a sărbătorit cu fast aniversarea de 70 de ani.

Iniţial, angajaţii au declarat jurnaliştilor că imobilul a luat foc după ce oaspeţii au plecat.

Ulterior, administratorul Andrei Bîrca a declarat că ziuade naştere a fost sărbătorită în altă parte. „Ziua de naştere a Galinei Dodona avut loc la cantina din sat. Nu cunoaştem cauza incendiului. Poate fi un scurt circuit, poate fi de la un reşou”, ne-a spus Andrei Bîrca.

Igor Dodon, la fel, spune că nu ştie ce s-a întâmplat pe 1 ianuarie la pensiune. „Nu am de unde să ştiu. Nu am fost acolo”, ne-a spus răspicat fostul preşedinte.