Va fi nevoie de imunizări anuale anti-COVD, la fel ca în cazul virusurilor gripale. Și asta din pricina ritmului în care apar mutaţii ale SARS-CoV-2. Aceasta este opinia dr. Gabriel Diaconu, un medic psihiatru care monitorizează evoluţia pandemiei.
Astfel, Gabriel Diaconu explică: „Delta Plus este o linie separată de descendenţă din Delta, comună în privinţa caracteristicilor unor gene care sunt implicate în sinteza proteinei Spike cu varianta Beta, sau «mutaţia Kent» britanică. Drept urmare, este considerată de unii specialişti, la acest moment, drept o «super-variantă», atât privind infecţiozitatea, dar şi capacitatea de bypass a sistemului imun. Delta Plus ne îngrijorează foarte tare, medical”.
Valul 4 e inevitabil?
Medicul susține că mutațiile virusului vor duce la apariția unui Val 4 al pandemiei. „E o chestiune de luni până când o variantă de coronavirus va putea să treacă de bariera imună obţinută de individ fie prin boală, fie prin vaccin. Drept urmare, este foarte posibil că vaccinarea anti-COVID va intra în practica periodică de imunizare a populaţiei, similar cu campania de vaccinare anti-gripală”, scrie dr. Gabriel Diaconu.
Psihiatrul comentează datele cu privire la situaţia din Istrael – ţară campioană la vaccinare, care raportează acum o explozie de cazuri COVID-19 cu tulpina indiană, deşi 57% din populaţie este imunizată.
Israelienii raportează o scădere a eficacității vaccinului Pfizer
Într-adevăr, Israelul a raportat scăderea eficacității vaccinului Pfizer pe fondul răspândirii rapide a variantei indiene. Șefii sistemului israelian de sănătate susțin acum că vaccinul blochează 64% din infecții, comparativ cu 94% în mai, înainte ca tulpina mutantă să se răspândească. Miniștrii au recunoscut că noile date sunt„deranjante”. Aceleași statistici arată, însă, că vaccinul încă protejează împotriva bolilor grave, reducând riscul de internare cu 93%.
Varianta Delta e marea amenințare?
Gabriel Diaconu e, însă, de părere că nu mutația Delta e mare amenințare: „Observaţiile actuale, cel puţin cele din Israel, că infecţiile observate cu Delta la cei vaccinaţi sunt, cel mai probabil, cauzate de un viciu statistic, nicidecum de o predispoziţie a celor vaccinaţi de a contacta noua variantă. Pe de altă parte – ce-ar fi trebuit să reţinem deja, ca strategie de sănătate publică – e că ce e astăzi în Hanoi, mâine e în Buenos Aires. Şi cu transformările dureroase, durabile în ce priveşte circulaţia oamenilor pe mari distanţe (aeroportuar, feroviar, maritim, rutier etc.), plasa de siguranţă nu e perfectă”.
Marea Britanie ia măsuri
Informațiile venite din Israel l-au pus însă pe gânduri pe premierul britanic Boris Johnson. Acestra a afirmat că există un nou obiectiv, și anume ca toți adulții să fie complet imunizați până la jumătatea lunii septembrie, când se așteaptă să crească numărul de infectări. Miniștrii britanici se gândesc, de asemenea, să lanseze al treilea vaccin pentru toți cei peste 50 de ani, personalul NHS, îngrijitorii și pacienții cu risc.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au arătat săptămâna trecută că nivelurile de anticorpi pot fi readuse la maximum cu ajutorul unui vaccin „de rapel” la câteva luni după a doua doză, scrieDaily Mail.