Musulmanii au găsit soluția anti-COVID: Văl islamic în loc de mască
- Adrian Pătrușcă
- 11 iulie 2020, 19:15
În Indonezia, coronavirusul este mană cerească pentru ideologii islamiști.
Sub pretextul urgenței sanitare, un oficial indonezian le-a cerut femeilor funcționare din regiunea pe care o conduce să poarte vălul islamic pe față în loc de mască de protecție, relatează Le Point.
Solicitarea a provocat nemulțumirea organizațiilor pentru drepturile femeilor, care acuză autoritățile că doresc că impună un cod vestimentar conservator femeilor din țara cu cea mai mare populație musulmană din lume.
„Este doar pentru prevenirea COVID-19”, a încercat să explice Mohammad Suhaili Fadhil Thohir, regent al districtului central Lombok, insulă indoneziană învecinată cu Bali.
Oficialul politic a dat asigurări că această măsură „nu se bazează pe învățăturile religioase radicale sau pe fanatism” și că, oricum, regula nu este impusă decât în zilele de vineri și nu au fost prevăzute nici un fel de sancțiuni, în cazul în care cerința nu este respectată.
Regentul a mai explicat și că această decizie a fost luată după ce niște funcționare s-au plâns că sunt nevoite să poarte mască în cursul unor exerciții sportive organizate în zilele de vineri.
„Pentru a ne asigura că funcționarele își acoperă gura și nasul, le-am cerut să poarte văl.”, mai spune oficialul.
Acest tip de văl islamic, care acoperă gura și nasul, numit niqab, este obișnuit în unele țări din Golf, dar nu și în Indonezia. Aici, majoritatea femeilor musulmane poartă hijab, un văl care acoperă părul.
În ciuda caracterului facultativ al măsurii pentru celelalte zile ale săptămânii, numeroase angajate din administrație au luat inițiativa de a purta vălul islamic pe față în fiecare zi.
Una dintre ele a apreciat de altfel că regula va fi în curând în vigoare de-a lungul întregii săptămâni.
Asociațiile indoneziene s-au arătat iritate din cauza faptului că portul vălului islamic în locul măștii de protecție nu este câtuși de puțin conform cu regulile sanitare, dar și pentru că „această măsură (...) pune în pericol drepturile femeilor”.
Un colaborator al ONG-ului Humar Rights Watch, pe nume Andreas Harsono, a subliniat faptul că această măsură este „conform tuturor evidențelor o extensie” a politicii care a făcut ca portul hijabului să fie obligatoriu pentru toate fetele musulmane în toate cele 300.000 de școli publice din arhipelag.