Interzicerea burkinilor în Franţa se transformă treptat într-o parodie cu aprigii urmaşi ai lui Louis de Funes în rol principal. Înarmaţi cu sprayuri cu piper şi bastoane, poliţiştii francezi au descins pe plajele din Cannes, au identificat purtătoarele de burkinii şi le-au aplicat amenzi usturătoare, sub privirile uimite sau uşor amuzate ale celor veniţi la plajă în costum de baie clasic.
Patru zdrahoni s-au năpustit asupra unei musulmane care se întinsese la soare pe o plajă pietroasă din Nisa cunoscută drept Promenade des Anglais, la doar câteva sute de metri de locul abominabilului atac din 14 iulie derulat de şoferul jihadist al unui camion care a intrat în mulţime. I-au cerut femeii trecute de prima tinereţe să-şi scoată veşmintele, au avertizat-o în privinţa noului cod vestimentar al plajelor de pe Coasta de Azur şi au amendat-o cu 38 de euro.
O tânără a trecut prin ceva similar doar pentru că purta hijab, în vreme ce o altă musulmană, în vârstă de 34 de ani, a relatat că a fost abordată de trei poliţişti, ameninţată cu spray paralizant şi amendată pentru că purta un costum de baie care îi acoperea o suprafaţă prea mare de corp. Aceasta din urmă a calificat gestul reprezentanţilor legii drept “rasism” şi crede că aceştia au vrut doar s-o umilească în faţa copiilor.
De asemenea, un filmuleţ urcat pe siturile de socializare surprinde momentul în care poliţiştii păzesc plajele Franţei de femeile cu batic, avertizând fiecare “impostoare” în parte să nu îndrăznească să încalce interdicţia în vigoare până la 31 august.
Ca toate lucrurile oprite, abia după intrarea în vigoare a interdicţiei de fi purtaţi public (în 15 localităţi de pe riviera franceză), burkinii au devenit celebri şi început să atragă atenţia, vânzările costumului de baie islamic explodând efectiv în ultimele zile, scrie BBC.
Australianca Aheda Zanetti, presupusa creatoare a burkinilor (combinaţie între burka şi bikini care lasă descoperite doar faţa, mâinile şi puţin din picioare), spune că, în ultimele zile, vânzările au crescut cu 200%.
Femeile care poarte această vestimentaţie se simt libere şi sănătoase, nicidecum oprimate, mai spune creatoarea burkinilor. “Sunt australiancă. Toată viaţa mi-am petrecut-o în această ţară şi nu le voi impune fiicelor mele cum să se îmbrace la plajă. Va fi alegerea lor. Nici un bărbat de pe lumea asta nu trebuie să le spună femeilor cum să se îmbrace. Dar ştiu exact ce înseamnă hijabul, vălul, islamul”, a mai spus Zanetti.