Un tribunal al muncii din Berlin, a respins recursul învăţătoarei dintr-o şcoală elementară fiindcă venea la lucru acoperită cu hijabul. Un caz care a dezlănţuit polemici, având în vedere că legea care reglementează neutralitatea religioasă nu e egală în toate landurile germane.
A fost îndepărtată din şcoala elementară fiindcă în timp ce preda purta hijab, tradiţionalul văl islamic. Dar tânăra învăţătoare musulmană a făcut recurs la un tribunal al muncii din Berlin pentru discriminare religioasă. Ieri, judecătorii i-au dat dreptate: dacă vrea să se întoarcă la locul de muncă, nu poate purta vălul în clasă. Fiindcă libertatea sa religioasă ''n-ar trebui să aibă întâietate faţă de interesul autorităţilor în organizarea şcolilor primare potrivit principiului neutralităţii religioase'' Cea care a apărat primăria capitalei germane, dată în judecată de către învăţătoare, a fost Seyran Ates, cunoscută avocată feministă turcă. Tânăra învăţătoare, însă, nu s-a prezentat la audieri. Oraşul Berlin a angajat-o anul trecut, dar după prima sa zi de muncă a fost suspendată şi transferată într-o şcoală profesională pentru a preda într-o clasă cu copiii regugiaţilor. Sentinţa judecătorului Arne Boyer, împotriva căreia femeia poate face recurs în apel, n-o va putea împiedica să predea elevilor mai mari.
Cazul învăţătoarei a devenit în scurt timp unul diplomatic în toată Germania. Aşa-zisa ''lege asupra neutralităţii'', funcţională în landul Berlin, prevede că toţi salariaţii de la stat, în orele de muncă, n-au voie să poarte simboluri sau haine care să arate deschis apartenenţa la propria credinţă religioasă: nicio cruce, nicio kippă evreiască, sau jihab islamic. Un principiu care a fost aplicat şi ieri de către judecător. Regulile relative la vălul islamic se schimbă potrivit normelor din fiecare dintre cele 16 landuri federale. Multe dintre acestea îşi rezervă dreptul de a evalua de la caz la caz situaţiile contrastante dintre libertatea religioasă şi laicitatea instituţiilor, potrivit La Repubblica.