Musk aprinde scandalul implicării lui Starmer în mușamalizarea violurilor de copii comise de imigranți pakistanezi

Keir Starmer © Dominic Dudley | Dreamstime.com

Elon Musk a reaprins dezbaterea politică în Marea Britanie cu privire la implicarea premierului Keir Starmer în mușamalizarea infracțiunilor comise de bande de bărbați care de-a lungul mai multor decenii au ademenit și violat în mod sistematic copii în orașele engleze.

Musk a reaprins un scandal: Copii violați de bande de pakistanezi

Într-un val de postări pe platforma lui de socializare X, miliardarul a vizat personalități de rang înalt din Partidul Laburist britanic, declarând că premierul Keir Starmer a fost „profund complice la violurile în masă, în schimbul voturilor”.

De asemenea, Musk a numit-o pe ministrul protecției împotriva abuzurilor, Jess Phillips, „vrăjitoare malefică” și a cerut să fie închisă.

Cea mai recentă incursiune a lui Musk în viața politică britanică a stârnit indignarea stângii radicale, aflate la putere, premierul Starmer condamnându-i pe cei care, potrivit părerii sale deocamdată fără dovezi, „răspândesc minciuni și dezinformare” și adăugând că aceștia nu sunt interesați de victime, ci „de ei înșiși”.

Aceasta urmează apelului neașteptat lansat de Musk aliatului său apropiat, Nigel Farage, de a demisiona din funcția de lider al partidului de extremă dreapta Reform UK și de a nu-i mai acorda sprijinul său activistului Tommy Robinson, care ispășește o pedeapsă pentru sfidarea instanței.

Ce este scandalul „grooming gangs”

Acest scandal se referă la o serie de cazuri importante care au dezvăluit că între anii 1980 și începutul anilor 1980, bande de bărbați - în principal de origine pakistaneză - au ademenit, drogat și violat în orașe engleze fete din medii defavorizate.

Cele mai cunoscute cazuri au avut loc în orașele Rotherham, Rochdale și Oldham din nordul Angliei.

Un raport din 2014 al profesorului Alexis Jay a estimat că între 1997 și 2013, la Rotherham au fost exploatați sexual aproximativ 1.400 de copii, predominant de bărbați de origine pakistaneză.

Raportul identifică deficiențe ale autorităților și ale poliției și îi citează pe oficialii autorităților locale care descriu „nervozitatea” lor în identificarea „originilor etnice ale infractorilor, de teamă să nu fie considerați rasiști”.

În 2016, Jay a devenit președinte al Inquiry into Child Sexual Abuse (IICSA), concluzionând într-un raport din 2022 că astfel de abuzuri din partea organizațiilor sunt „endemice” în Anglia și în Țara Galilor și a stabilit 20 de recomandări care trebuie puse în practică.

De ce a intervenit Musk acum

Musk a intrat în dezbatere după ce s-a constatat că ministrul protecției împotriva abuzurilor, Jess Phillips, a respins apelurile pentru o investigație condusă de guvern în astfel de cazuri în orașul Oldham, argumentând că cel care ar trebui să decidă deschiderea unei investigații ar fi consiliul local.

Profesorul Jay și fostul procuror șef responsabil cu urmărirea penală a făptuitorilor din Rotherham, Nazir Afzal, au respins ulterior apelurile pentru o nouă anchetă, spunând că recomandările anterioare trebuie puse în practică.

Elon Musk / Sursa foto: YouTube

Unele figuri din opoziție, inclusiv liderul conservator Kemi Badenoch, au făcut ecou apelurilor lui Musk pentru o anchetă națională. Laburiștii au subliniat faptul că niciuna dintre recomandările făcute în ancheta anterioară a profesorului Jay nu a fost pusă în aplicare de guvernele conservatoare ulterioare.

Musk: „sute de mii” de fete au fost „țintite fără milă”

Musk a mai spus că „sute de mii” de fete au fost „țintite fără milă”.

Deși nu este clar numărul exact al victimelor vizate de bande, peste 7.000 de victime și supraviețuitori au depus mărturie la ancheta independentă privind abuzurilor sexuale asupra copiilor, încheiată în 2022, iar un grup special înființat în 2023 a oferit sprijin pentru aproximativ 4.000 de victime.

Keir Starmer, implicat în mușamalizare

Între 2008 și 2013, premierul a fost șef al Crown Prosecution Services (CPS), care supraveghează acțiunile penale din Anglia și Țara Galilor.

La nouă luni după numirea sa, CPS a decis să nu-i urmărească penal pe presupușii membri ai unei bande de grooming din Rochdale, după ce avocații au sugerat că principala victimă nu ar fi „de încredere”.

Decizia a fost anulată ulterior de Nazir Afzal, numit procuror-șef pentru nord-vestul Angliei doi ani mai târziu, în 2011.

Datorită eforturilor lui Afzal, în Rochdale au fost condamnați nouă bărbați.

Deși Parchetul a fost criticat pentru eșecul său inițial în urmărirea infracțiunilor, Starmer nu a fost acuzat niciodată de vreo responsabilitate și Afzal l-a lăudat pentru sprijinul acordat în tragerea la răspundere a făptuitorilor pentru acțiunile lor.

Se pare că Afzal ar fi spus: „Keir a fost 100% în spatele deciziei de a admite public că am greșit în trecut”.

Premierul de stânga din Regatul Unit, scuze bâlbâite

„Keir a plecat în 2013, în timp ce Procuratura trecuse de la a fi foarte slabă în a se ocupa de cazurile de abuz sexual, la a avea cea mai mare rată de condamnare din istoria noastră”, a spus Afzal, așa cum au raportat The Guardian și Financial Times.

Starmer și-a apărat acțiunile subliniind că a redeschis dosare de abuz asupra copiilor care fuseseră închise, că a inițiat primele urmăriri penale împotriva unei bande de ademenitori și că a schimbat liniile directoare ale Parchetului Public pentru a facilita urmărirea penală.

Raportul din 2014 al profesorului Jay în cazul Rotherham evidențiază faptul că, în octombrie 2013, Starmer a revizuit îndrumările Serviciului de Procuratură privind exploatarea sexuală a copiilor „pentru a stabili o abordare clară și agreată pe care procurorii ar trebui să o adopte pentru a rezolva cazurile de abuz sexual împotriva minorilor”.

Aceasta includea și decizia de a elimina comportamentele despre care se credea că subminează încrederea în tinerile victime și care anterior fuseseră folosite pentru a bloca urmărirea penală, inclusiv felul în care se îmbrăcau sau se comportau, consumul de alcool sau droguri și orice raportare imediată.

(Articol de Mared Gwyn Jones, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)