Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara atrag atenţia că în preajma Crăciunului creşte şi numărul pacienţilor care se prezintă la medic după ce au fost muşcaţi de porc.
Muşcătura de porc. Specialiştii spun că rănile provocate de muşcătură nu trebuie tratată în mod tradiţional cu ulei sau frunze de varză. Acestea cresc riscul septic.
Cât de periculoasă este muşcătura de porc
Apropierea Crăciunului face că în această perioada să crească numărul pacienţilor care acuză plăgi muşcate de porc. „Acest tip de leziune trebuie tratată de urgenţă cu profilaxie antitetanica, antibiotică sau antirabică”, susţine Ana Văduva Enoiu, medic specialist boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
„Pacienţii care se prezintă cu plăgi muşcate de animale, indifierent că sunt sălbatice sau domenstice, trebuie supuşi unei anamneze riguroase. Printre informaţiile solicitate se numără specia animalului care a produs muşcătura, tipul atacului (provocat sau neprovocat), timpul scurs din momentul producerii leziunii”, a adăugat medicul.
Recomandările medicului
Medicul recomandă pentru muşcătura de porc antalgice, medicamente care calmează durerea. La fel, şi uporturi volemice, tratamente medicale utilizate pentru a menţine sau îmbunătăţi volumul sanguin al unei persoane. Sunt folosite atunci când există scăderi semnificative ale volumul de sânge.
Se fac evaluări imagistice şi, nu de puţine ori, intervenţii chirurgicale.
Muşcătura de porc şi profilaxia rabiei
De cele mai multe ori se recomandă şi profilaxia împotriva rabiei. Chiar dacă vorbim de un animal domestic. Şi asta îndeosebi atunci când nu se mai poate efectua examenul microscopic al creierului animalului, de către medicul veterinar, prin imunoflorescenta, pentru a stabili prezenţa sau absenţa corpusculilor Babeş-Negri intraneuronali.
Importanţă trebuie acordată şi profilaxiei antibiotice. Pentru că în cavitatea bucală şi în salivă animalului există mai mulţi germeni de care trebuie ţinut cont în alegerea antibioticului. Pentru că la muşcătura de porc riscul de infecţii este major.
Muşcătura de porc poate duce la afectarea gravă a ţesuturilor (muşchi, tendoane sau oase). Dar şi la cicatrici permanente, mai spune Ana Văduva Enoiu. Conform medicului, după ce rana a fost spălată cu apă caldă şi săpun, se recomandă să se lase apă să curgă bine peste rana. Chiar dacă pielea nu pare că este perforată. Iar dacă în leziune sunt depistate obiecte străine: par, pietre sau fragmente de dinţi, acestea se îndepărtează cu atenţie.
După dezinfectare, se lasă rana să se usuce puţîn şi se aplică o crema cu antibiotic. În funcţie de cum arată această, se pot asocia şi antibiotice orale.