Câinii şi pisicile de peste Prut vor avea, în premieră, o lege specială care să-i protejeze

Câinii şi pisicile de peste Prut vor avea, în premieră, o lege specială care să-i protejezeCâini. Sursa foto: arhiva EVZ

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova pregăteşte un proiect de lege privind protecţia animalelor de companie şi ale celora rămase fără de stăpân. Unul din autorii proiectului, preşedintele comisiei parlamentare pentru securitate publică, Lilian Carp, a precizat joi, 23 iunie, că proiectul de lege stipuleaţă obligaţiile stăpânilor animalelor de companie, dar şi responsabilităţile administrațiilor publice locale faţă de animalele rămase fără de stăpân.

Argumentele deputatului Lilian Carp

„Până în prezent, în Republica Moldova, nu a existat o lege cadru în acest sens. De aceea, am avut și abuzuri din partea proprietarilor de animale de companie, dar și autorităților publice locale. Marea problemă ar fi nu doar abuzurile, dar și riscurile pe care le prezintă faptul că nu se ia atitudine față de rezolvarea problemelor animalelor fără adăpost. Sunt probleme de sănătate, de securitate. Această problemă urmează să fie reglementată de legislație și rezolvată în mod civilizat”, a explicat Lilian Carp, care este şi candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău.

Prevederile legii

Proiectul legii cu privire la protecţia animalelor prevede crearea unui sistem informațional de identificare și înregistrare a animalelor de companie și a deținătorilor acestora, cu scopul de a cunoaște numărul exact al animalelor deținute și de a înregistra și animalele fără stăpân.

De asemenea, proiectul urmărește prevenirea abandonului necontrolat al animalelor, reducerea numărului de animale fără stăpân, construirea adăposturilor și organizarea de campanii de informare privind tratamentul uman al animalelor și adoptarea acestora.

În vederea implementării și gestionării efectivului animalelor fără stăpân, se propune crearea unui Serviciu pentru Protecția Animalelor în cadrul Ministerului Agriculturii, responsabil de elaborarea politicii la nivel național în domeniul protecției

„Dacă nu există abordări, aceasta poate evolua în lucruri mai complicate din punct de vedere sanitar. Dacă nu există sterilizarea lor, un azil, unde aceste animale stau în carantină și nu există o politică privind adopția acestor animale, ele se vor înmulți într-un mod necontrolat, iar problema poate să denatureze în lucruri mai complicate. Am avut cazuri când unele animale au fost vânate, omorâte, dar și viceversa - când unele animale au atacat unii copii. Problema este una complexă, iar abordările sunt la fel de complexe. Există pericolul infectării cu rabie, politicile care sunt în prezent, în care unele animale sunt împușcate, sunt otrăvite, ele nu mai pot exista. Trebuie să existe abordări civilizate, începând cu proces de sterilizare, construcția la nivelul APL de nivelul 2 a centrelor sanitare, care se ocupă de sterilizare”, a argumentat Lilian Carp.

Cea mai mare problemă a animalelor fără adăpost este la Chişinău, unde numărul maidanezilor este estimat la cca 5000. Anual, cel puţin 1000 de locuitori ai Chișinăului se plâng că au fost agresaţi de maidanezi.

Ne puteți urmări și pe Google News