Musaca de cartofi cu ciuperci. Musacaua de cartofi cu carne tocată și sos de roșii este un preparat apreciat de mulți, însă versiunea sa de post, cu ciuperci și legume, este la fel de delicioasă. Această rețetă se pregătește rapid și, în mai puțin de o oră vă puteți bucura de un prânz sau o cină alături de cei dragi.
Ingrediente pentru musaca de cartofi cu ciuperci
- ½ kg cartofi albi
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 250 grame ciuperci proaspete sau din conservă
- 1 ardei gras, roșu
- 200 ml suc de roșii
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- sare și piper, după gust
- 2 foi de dafin
- 1 crenguță de cimbru
- 1 lingură de făină
- pătrunjel.
Cum se prepară rețeta de musaca de cartofi cu ciuperci
Pentru a pregăti cartofii, începe prin a-i spăla bine și a-i pune într-o oală încăpătoare, fără a-i decoji. Adaugă suficientă apă în oală pentru a-i acoperi bine și pune-o pe flacăra aragazului la intensitate medie. Atunci când apa începe să fiarbă, adaugă o linguriță de sare pentru a accelera procesul de fierbere și pentru a intensifica gustul. Fierbe cartofii până când încep să fie pătrunși la testul cu furculița, timp de aproximativ 10-12 minute. După ce au fiert, scurge apa și treci-i prin apă rece. Lasă-i deoparte până când vor putea fi curățați.
În timp ce cartofii fierb, poți pregăti celelalte ingrediente. Curăță și toacă mărunt legumele. Dacă folosești ciuperci proaspete, toacă-le și pe acestea. În cazul în care optezi pentru ciuperci conservate, asigură-te că le scurgi bine.
Cum prepari umplutura pentru musaca
Pune o tigaie adâncă pe flacăra aragazului și adaugă în ea uleiul necesar. Oprește o lingură de ulei pentru mai târziu. În tigaie, călește mai întâi ceapa și un cățel de usturoi în uleiul încins. Amestecă bine ingredientele pe foc, până când se pătrund ușor și își schimbă culoarea.
Adaugă apoi morcovii și, după câteva minute, ciupercile tocate. Lasă ingredientele să fiarbă la foc mic, amestecând constant. Introdu 1-2 foi de dafin, o crenguță de cimbru, puțină sare și puțin piper. Când sosul devine consistent, adaugă sucul de roșii și continuă fierberea timp de aproximativ 10 minute. Spre final, adaugă ardeiul tocat mărunt și un cățel de usturoi răzuit. Apoi stinge focul și lasă sosul de ciuperci să se tempereze.
Iată cum să asamblezi musacaua delicioasă de cartofi cu ciuperci
- Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
- După ce ai curățat cartofii, taie-i în rondele subțiri și unge-le ușor cu ulei.
- Unge și forma de copt, fie din ceramică, fie din yena, cu ulei.
- Așază rondelele de cartofi în baza formei, dispuse pe 2-3 rânduri.
- Adaugă peste ele sosul de ciuperci și acoperă-l cu restul rondelelor de cartofi.
- Amestecă făina cu 3-4 linguri de apă, un praf de sare și unul de piper și toarnă amestecul peste ultimul strat de cartofi.
- Agită ușor vasul pentru a permite amestecului de apă și făină să se distribuie uniform printre cartofi.
- Pune vasul la cuptor și lasă-l să se coacă timp de maxim 15 minute la 200 de grade Celsius.
- Cartofii se vor gratina frumos datorită sosului de făină și uleiului cu care au fost unși.
Servită alături de o salată verde, de legume sau de murături, această musaca de cartofi cu ciuperci va fi un adevărat răsfăț culinar.