Stanislav Petrov, ofițerul sovietic care a ajutat la evitarea războiului nuclear global în 1983, a murit la 77 de ani, moartea fiind anunțată și mediatizată la mai multe luni după ce a survenit.
În dimineața zilei de 26 septembrie 1983, Stanislav Petrov a contribuit la prevenirea izbucnirii războiului nuclear, informează nytimes.com.
În ziua respectivă se afla ca ofițer de serviciu la Serpukhov-15, centrul de comandă secret din zona Moscovei, unde militarii sovietici au monitorizat sateliții de avertizare timpurie din Statele Unite, când alarmele au început. Calculatoarele au avertizat că cinci rachete balistice intercontinentale „Minuteman” au fost lansate dintr-o bază americană. Totul în contextul unor zile de război tensionate între cele două puteri, cu afirmații și amenințări fără precedent.
După cinci minute minuțioase, hărți și ecrane electronice ce clipeau, în timp ce ținea un telefon într-o mână și un interfon în celălalt, încercând să absoarbă fluxurile de informații primite, colonelul Petrov a decis că rapoartele de lansare erau probabil o alarmă falsă, evitând astfel o replică reală din partea Moscovei, care ar fi dus cu siguranță la un război nuclear global. După cum a explicat mai târziu, a fost o decizie intelectuală, în cel mai bun caz o estimare "de 50-50", bazată pe neîncrederea sa față de sistemul de avertizare timpurie și pe puținele rachete care au fost lansate.
Colonelul Petrov a murit la 77 de ani la 19 mai în Fryazino, o suburbie din Moscova, unde locuia singur la pensie. Moartea sa nu a fost mediatizată pe scară largă la vremea respectivă. Decesul a fost confirmat de fiul său, Dmitri, potrivit lui Karl Schumacher, activist politic care, după ce a învățat în 1998 rolul Războiului rece al colonelului Petrov, a călătorit în Rusia pentru a se întâlni cu acesta, rămânând prieteni. Cauza decesului a fost pneumonia hipostatică.