Muraturile si compoturile te mentin sanatos iarna

Muraturile si compoturile te mentin sanatos iarna

Compoturile din fructe iti asigura in perioada rece aportul zilnic de vitamine si minerale, in timp ce varza acra te fereste de viroze.

Iarna, nimic nu este mai bun la masa decat un bol cu zeama de varza acra. Dupa masa, un compot de fructe facut de asta-toamna te unge pe suflet. Pe cat sunt de gustoase, pe atat de indicate sunt in alimentatie, in special pe perioada iernii, cand reprezinta o metoda la indemana de vitaminizare, sustin specialistii.

Fierul si calciul se absorb mai bine

"Murarea" alimentelor (castraveti, gogosari, varza etc.) impiedica aparitia bacteriilor "rele" care, altfel, ar degrada mancarea in timp si favorizeaza aparitia bacteriilor bune pentru organism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Indiferent de metoda de conservare folosita (rapida, cu adaugare de otet, sau mai lenta, prin fermentare in sare, cum este varza murata), produsele astfel obtinute au o cantitate mare de acid lactic, care faciliteaza absorbtia calciului si a fierului la nivel intestinal.

Medicii recomanda muraturile in special pentru continutul bogat in vitamina C. In mod normal, organismul isi ia necesarul zilnic de vitamina C din fructe care se gasesc mai greu iarna si, daca se gasesc, sunt mai costisitoare.

"Muraturile au reprezentat timp de secole principala sursa de vitamina C in perioada rece cand, din cauza climei, iarna nu mai gaseai fructe", spune Tiberiu Mogos, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "N. Paulescu" din Bucuresti.

Zeama de varza pentru viroze

Acesta recomanda zeama de varza pentru combaterea virozelor respiratorii si pentru asigurarea unui tranzit intestinal mai accelerat, mai ales in cazul persoanelor cu dificultati in digestie.

Cand vine vorba despre cat poti manca din fiecare, medicii nu impun restrictii: "Dupa pofta inimii", iti indica doctorul Tiberiu Mogos. Dupa pofta poti manca si compoturile. "Daca nu sunt restrictii privind utilizarea acestor produse, atunci compoturile pot fi folosite de orice persoana sanatoasa."

Fructele sub forma de compot au o concentratie ridicata de vitamine si minerale, aproape la fel de mare ca produsele din care provin. "Suficienta pentru a sustine necesarul zilnic de vitamine al organismului", subliniaza specialistul.

Interdictii

Gravidele si diabeticii nu au voie muraturi

Pofta de muraturi a femeilor insarcinate nu este dovedita stiintific. Din contra, viitoarele mamici ar trebui sa se abtina sa manance asa ceva.

"Muraturile trebuie consumate cu atentie din cauza aportului de sare. Femeile insarcinate au oricum tendinta de a retine sarea", spune Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Fructele si legumele conservate "nu fac bine" nici hipertensivilor sau diabeticilor. Daca totusi un pacient cu diabet are pofta de compot, medicul Tiberiu Mogos recomanda ca acesta sa fie facut in casa, dupa cantitatile de zahar recomandate de doctorul specialist. "O persoana obeza ar trebui sa se abtina", mai afirma specialistul in nutritie.