Muntenegru, la răscruce. Alegeri parlamentare cruciale!

Alegătorii din Muntenegru sunt ăn fața unei decizii istorice- vor continua sau nu să le acorde încrederea aliaților președintelui Milo Djukanović? Amănunte aflăm din presa sârbă.

În cursa electorală s-au înscris șase coaliții și șase partide politice. Potrivit analiștilor, rezultatul alegerilor este mai incert ca niciodată și surprizele ar putea veni de la partidele civice. În general, campania s-a desfășurat într-o atmosferă liniștită, partidele de opoziție nu s-au mai atacat între ele și pentru prima dată în campania electorală s-a implicat și Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC). Mitropolitul Muntenegrului și Litoralului, Amfilohije, a făcut apel la alegători să voteze pentru schimbare și a comunicat că pentru prima dată va participa la alegeri. Din cauza epidemiei de coronavirus nu s-au mai organizat mari adunări electorale, iar campania s-a dus prin intermediul rețelelor de socializare și acțiuni din ușă în ușă.

Partidul Democrat Socialist (DPS), partidul președintelui Milo Djukanović, în coaliție cu Partidul Liberal participă la alegeri sub sloganul "Hotărâtor pentru Muntenegru! DPS – Milo Djukanović". Lista de candidați este deschisă de vicepreședintele DPS, actualul premier al Muntenegrului Duško Marković.

Principalele partide de opoziție sunt împărțite în două blocuri – coaliția Pentru viitorul Muntenegrului, care deschide lista de candidați cu profesorul universitar Zdravko Krivokapić, cunoscut ca fiind apropiat SPC și coaliția Pacea este națiunea noastră, care deschide lista cu președintele Partidului Democrat, Aleksa Bečić.

Partidele etnicilor albanezi – Coaliția albaneză și Unanimitate – participă la alegeri separat. Bosniacii participă la alegeri sub sloganul "Partidul bosniac - Corect". Pentru prima dată la alegerile din Muntenegru participă și etnicii croați grupați în două formațiuni – Inițiativa civică croată-Cu toată inima pentru Muntenegru și Partidul Reformator Croat.

Societatea muntenegreană a intrat în alegeri profund divizată, la polarizarea societății contribuind criza provocată de Legea privind libertatea religioasă. Și de această dată problemele vitale au fost lăsate în umbra problemelor de identitate națională, deși alegerile se organizează în plină criză sanitară, sezon turistic ratat și amânarea cu o lună a începerii noului an școlar. Principalii actori politici nu au propus în campanie soluții pentru problemele acumulate de-a lungul timpului. Partidul de guvernare, DPS, și-a bazat campania pe apărarea statului de naționaliștii sârbi. O parte din poziție s-a orientat spre alegătorii pro-sârbi și încearcă să se impună ca mediator între sârbi și muntenegreni și propune un standard de viață european, iar cealaltă parte a opoziției anunță apărarea averilor SPC și un viitor mai bun pentru cetățenii Muntenegrului. Președintele Muntenegrului, președintele DPS, Milo Djukanović, a fost foarte activ în campanie și a declarat că opoziția anti-muntenegreană s-a format la Belgrad și este clar că nu dorește binele Muntenegrului.

De la dobândirea independenței în 2006, acesta este cel de-al cincilea ciclu electoral din Muntenegru. (www.b92.net )

Traducere: Rador