Muntele UE s-a SCREMUT și a fătat un ȘORICEL împotriva lui Trump

Juncker reactivează o lege din 1996, pentru a proteja companiile europene de sancțiuni. Dar funcționarea legii nu a fost verificată niciodată.

Comisia Europeană va lansa vineri un „proces” care i-ar putea permite să blocheze efectele extrateritoriale ale sancțiunilor americane asupra companiilor europene care vor să investească în Iran, a anunțat joi președintele CE, Jean-Claude Juncker.

„Trebuie să acționăm acum”, a declarat Juncker într-o conferință de presă, după summit-ul UE de la Sofia. „Este motivul pentru care lansăm procesul legii blocajului – blocking status – din 1996, care vizează neutralizarea efectelor extrateritoriale ale sancțiunilor americane.”

Și Juncker a adăugat: „Trebuie să o facem și o vom face mâine dimineață la ora 10.30.”

Emmanuel Macron, cel mai activ dintre liderii europeni în lupta cu sancțiunile americane, a salutat unitatea și fermitatea europenilor. „În Iran, interesul nostru nu este în primul rând unul comercial sau de companie, nu este de a lua partea uneia sau alteia din părți, ci de a asigura stabilitatea.”

Colosul francez Total a anunțat miercuri că se retrage dintr-o afacere uriașă cu Iranul: este vorba de exploatarea în comun a celui mai mare zăcământ de gaze naturale din lume, South Pars, cu o producție de 400.000 de barili pe zi.

„Blocking status” a fost creat în 1996 pentru a ocoli embargoul impus Cubei. UE vrea acum să-l adapteze condițiilor concrete de azi.

Această lege a „blocajului” permite companiilor și tribunalelor europene să nu se supună reglementărilor privind sancțiuni luate de terțe țări și stipulează că nici o hotărâre decisă de tribunale străine pe baza acestor reglementări nu se va aplica în UE.

Dezacordul cu Statele Unite privind embargoul din Cuba a fost rezolvat la nivel politic, astfel că „legea blocajului”  nu a fost niciodată verificată în practică.

În 2015, grupul bancar francez BNP a încasat o amendă de 9 miliarde de dolari, pentru că a ocolit embargoul impus Cubei, Iranului și Sudanului.

Efectul său ar putea fi mai degrabă simbolic, a declarat o sursă europeană, citată de Le Figaro, pentru a nu se spune că UE a stat cu mâinile încrucișate, neputincioasă, în fața lui Trump.