Mungiu, în cursă cu Mihalkov şi Wajda

Mungiu, în cursă cu Mihalkov şi Wajda

Regizorul concurează cu 62 de cineaşti la statueta pentru Cel mai bun film străin

Filmul de Palme d’Or „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“ al lui Cristian Mungiu intră în febra Oscarurilor. Academia Americană de Film a făcut publică miercuri lista celor 63 de ţări care şi-au desemnat o peliculă în cursa Oscarurilor pentru Cel mai bun film străin, la cea de-a 80-a ediţie a ceremoniei. Dacă, anul trecut, 61 de ţări au răspuns invitaţiei, lista s-a mărit acum cu încă doi participanţi, Irlanda şi Azerbaidjan.

Numărul-record de propuneri îl plasează pe Cristian Mungiu în faţa unor foşti concurenţi de la Cannes, dar şi a veteranilor cinemaului, ca Nikita Mihalkov, Andrzej Wajda, Manoel de Oliveira, Giuseppe Tornatore sau Jiri Menzel.

Pe 22 ianuarie 2008, o comisie specială va anunţa cele cinci nominaliză ri, iar pe 24 februarie câştigătorul îşi va primi statueta. La ediţia trecută, Oscarul i-a revenit lui Florian Henckel von Donnersmarck, pentru „Viaţa celorlalţi“. România nu a fost nominalizată niciodată la acest premiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oliveira, concurent la 99 de ani

Rusia înclină greu balanţa cu „12“, un remake al lui Nikita Mihalkov după „12 bărbaţi furioşi“ de Sidney Lumet. Cineastul are deja o statuetă din 1995 pentru „Soarele înşelător“, la fel ca şi italianul Giuseppe Tornatore, care încearcă să ia din nou trofeul cu „La sconosciuta“, după ce l-a obţinut pentru „Cinema Paradiso“ (1990).

Un nume sonor are şi Polonia: Andrzej Wajda, cu „Katyn“, o dramă despre masacrarea a peste 20.000 de soldaţi polonezi de către sovietici, în 1940. Wajda are, la 81 de ani, un Oscar onorific. Nici Portugalia nu e mai prejos, cu „Belle Toujours“ al lui Manoel de Oliveira, regizorul ajuns la 99 de ani. Cehia mizează pe cineastul consacrat Jiri Menzel şi pe filmul său „L-am servit pe regele Angliei“.

Franţa vine cu un titlu selectat la Cannes, „Persepolis“, o animaţie semnată de Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud. La fel procedează şi Germania, care l-a ales pe Fatih Akin („The Edge of Heaven“), premiat la Cannes pentru scenariu.

„Leul de Aur“, descalificat

Thrillerul erotico-politic al taiwanezului Ang Lee, „Lust, Caution“, care s-a întors recent de la Veneţia cu Leul de Aur, a fost respins. Motivul: nu erau suficienţi taiwanezi în distribuţie pentru ca filmul să fie considerat reprezentativ pentru ţara sa. În consecinţă, Taiwanul a făcut o a doua propunere, „Island Etude“ al lui Chen Huai-En. Ang Lee a fost deja „oscarizat“ în 2006, cu „Brokeback Mountain“.

Şi propunerea Israelului - „The Band’s Visit“ de Eran Kolirin, prezent la Cannes - a fost descalificată, din cauza dialogului preponderent în engleză. I-a luat locul „Beaufort“, al lui Joseph Cedar.

Promovare puternică

Pe lângă atuul unui trofeu la Cannes, „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“ are în spate o casă de distribuţie specializată în a scoate din anonimat filme de artă, IFC Films. Iniţial, premiera în Statele Unite era însemnată în calendar în ianuarie, însă propunerea la Oscar a schimbat agenda distribuitorilor. Pelicula va rula pentru americani de la 1 decembrie, în cadrul unui proiect-experiment numit „First Take“.

Mai exact, „432“ va avea premiera în câteva cinematografe şi va fi disponibil, la cerere, în anumite reţele de cablu. Anul trecut, filmul de Palme d’Or al lui Ken Loach, „Mângâierea vântului“, a fost lansat cu succes în aceeaşi manieră.

BOX-OFFICE ROMÅNESC 63.000 de spectatori la „432“

După cinci săptămâni de proiecţii în cinematografe şi în caravana prin 15 oraşe, filmul „432 zile“, a fost văzut de circa 63.000 de spectatori. Dintre aceştia, 18.000 au vizionat pelicula în caravană. Recordul îl deţin Bârladul şi Constanţa, cu peste 2.000 de spectatori. Momentan, „432“ se află pe locul patru în topul producţiilor româneşti din ultimii zece ani. Astfel, „Garcea şi oltenii“ a fost văzut de 280.000 de oameni, în aproape trei ani, „Asfalt Tango“, de 126.000, iar „Filantropica“, de 113.000 de spectatori.