Un film romanesc, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in regia lui Cristian Mungiu, a strans cele mai sincere elogii ale presei internationale de la Cannes, eclipsand celelalte doua pelicule care au avut proiectiile oficiale miercuri si joi: "My Blueberry Nights", a lui Wong Kar-wai, si "Zodiac", a lui David Fincher.
„La proiectia oficiala s-a facut o liniste deplina dupa primele 15 minute si singura persoana care a iesit afara a fost una careia i s-a facut rau din cauza filmului. Iar la sfarsit s-a aplaudat puternic”, a povestit Mungiu pentru EVZ.
Reactia presei internationale a fost extrem de calda, lucru confirmat si de cele peste 40 de interviuri pe care le-a dat regizorul in numai doua zile. „E foarte flatant ca s-a aplaudat la conferinta de presa, nu se intampla foarte des. Am avut parte de cea mai calduroasa primire cu putinta”, a spus cineastul. Filmul a avut asupra spectatorilor reactii cat se poate de concrete, de fizice: „A venit o doamna la mine si m-a intrebat daca poate sa-mi dea una in cap, ca n-a dormit toata noaptea din cauza mea”.
Ivanov, intr-un rol brutal
La pachet cu laudele au venit si primele propuneri de colaborare. Radio France Internationale s-a oferit sa fie partener media la distributia filmului in Franta, iar casa de productie si distributie Why Not s-a aratat interesata in finantarea urmatorului proiect al lui Mungiu.
In atentia presei a intrat si jocul celor doua protagoniste, Laura Vasiliu (Gabita) si Anamaria Marinca (Otilia). „Cel mai frumos lucru care ni s-a spus este ca am merita premiul pentru interpretare si ca asemenea pronosticuri s-au facut foarte rar din prima saptamana”, ne-a spus incantata Laura Vasiliu.
Un rol extrem de complex, contrar firii actorului, l-a avut Vlad Ivanov („medicul” de ocazie Bebe), remarcat si el de critici. „Toata presa m-a intrebat cam acelasi lucru: cum ai putut sa joci rolul unui asemenea animal? In concluzie, foarte multa lume ma uraste pe aici”, a glumit Ivanov, bulversat el insusi de finalul brutal al filmului.
Presa intuziasta
„Chinuitor, dar absolut excelent”
> Cineuropa: „Cristian Mungiu este una dintre marile revelatii ale festivalului”
> BBC: „Filmul este cenusiu, sinistru si chinuitor, dar absolut excelent”
„Anamaria Marinca ar merita premiul pentru Cea mai buna actrita”
> „Variety”: „Filmul excelent al lui Mungiu nu joaca decat o nota falsa, intr-o poveste altfel foarte bine inchegata: un cadru prelungit asupra unui fetus”. „La fel ca in „Moartea domnului Lazarescu”, operatorul Oleg Mutu produce niste efecte miraculoase cu camera”
> „Le Nouvel Observateur”: „Cristian Mungiu este una dintre cele mai frumoase semnaturi ale unui cinema romanesc tanar”
> „Liberation”: „La fel ca in „A fost sau n-a fost?” al lui Corneliu Porumboiu si „Moartea domnului Lazarescu” al lui Cristi Puiu - cele mai importante doua filme ale cinemaului romanesc care „explodeaza” sub ochii nostri - Cristian Mungiu are o viziune aparte si o amploare a cadrului absolut siderante”.