Aproximativ 70% din muncitorii străini din Italia nu dețin cetățenia statului respectiv. Procentul crește până la 73% în cazul persoanelor care lucrează în sectorul casnic.
Peste 70% din persoanele care lucrează în peninsula Italică nu au cetățenie italiană. Procentul crește până la 73% în cazul îngrijitorilor. În termeni reali, este vorba de 622.000 de lucrători din care peste 50% lucrează în sectorul casnic.
Majoritatea românilor din Italia lucrează în sectorul casnic
Potrivit raportului Anual asupra Muncii emis de Asociația Națională a Familiilor de Lucrători Gospodari, munca din sectorul casnic reprezintă unul dintre principalele sectoare de angajare pentru cetățenii care provin din Filipine și Republica Moldova.
În anul 2022, 46% dintre lucrătorii casnici străini din Italia au provenit din trei națiuni. Din România au provenit 131.000, din Ucraina 91.000 de muncitori, iar din Filipine 65.000 de muncitori.
Pe locurile 4 respectiv 5 se află Peru și Republica Moldova cu 6% respectiv 5,6% din numărul totala de muncitori casnici. Țări ca Bulgaria, Senegal, Rusia sau Nigeria au sub 7.000 de muncitori în Peninsula Italică.
Raportat la nivelul anului 2021 se observă o contracție pentru toate categoriile. Excepție face Georgia, în acest caz procentul muncitorilor a crescut cu 4,6%.
Numărul muncitorilor români din Italia a scăzut cu 10%
În privința muncitorilor din România, numărul acestora a scăzut cu aproape 10%, adică undeva la 14.000 de lucrători. De asemnea și numărul lucrătorilor din Maroc a scăzut cu aproximativ 15%. O scădere uriașe se observă în rândul celor din Pakistan și Bangladesh cu o medie de 30%.
Toate aceste naționalități sunt prezente în Italia în număr diferit. Sunt peste un milion de români în Italia, în timp ce ucrainenii sunt de aproape patru ori mai puțini, iar comunitatea filipineză numără aproximativ 160.000 de persoane.
Comparând lucrătorii casnici în funcție de proveniența lor se constată că undeva la 50% dintre filipinezi și ucraineni se angajează în sectorul casnic, în timp ce pentru moldoveni procentul scade la 38%, iar pentru cetățenii din România procentul este de 15%, potrivit Il Sole 24 Ore.