Die Null face parte din eforturile de a reduce comportamentul antisocial în orașul văzut ca un centru global al consumului de bere.
Munchen, casa renumitului festival de bere Oktoberfest din Germania, va deschide joi prima sa grădină de bere fără alcool. Aceasta este o încercare de a se adapta la schimbările în obiceiurile de consum ale petrecăreților și la frustrarea crescândă față de consumul excesiv de alcool în public.
Grădina de bere fără alcool
Die Null (Zero) situat lângă gara principală din capitala Bavariei va servi exclusiv băuturi răcoritoare, apă și beri fără alcool. Acest lucru reprezintă efortul autorităților de a îndepărta imaginea de zonă alcoolizată.
Operatorii restaurantelor, hotelurilor și locațiilor culturale din apropiere, care vor administra împreună această grădină de bere, s-au plâns de mult timp de turiștii care beau în exces, alături de localnici, conform imaginii globale a Munchenului ca un paradis al berii.
Clienții localului în aer liber vor putea aduce propria mâncare. În plus, divertismentul va fi asigurat de trupe, coruri și artiști solo, precum și de DJ.
Scopul Munchenului este ca zona să fie "modernizată" și din nou "ancorată în centrul societății", a declarat administrația orașului, în condițiile în care consumul de bere continuă să scadă constant în Germania.
Proprietarul unui bar, Florian Schönhofer a spus că scopul inițiativei nu este de a renunța definitiv la alcool. Ideea principală este aceea de a arăta că există alternative atractive.
În cei 20 de ani de activitate, el a observat o "dizolvare a limitelor" în ceea ce privește alcoolul.
El a spus că reacțiile au fost până acum pozitive.
"Cu toate acestea, probabil vom avea pierderi," a spus el pentru săptămânalul Die Zeit. Acesta a menționat că, deși sunt clienți care pot bea 10 beri într-o noapte, puțini ar comanda 10 sucuri de fructe.
Consumul de bere în Germania scade
Die Null, care va fi deschisă de primarul orașului, Dieter Reiter, va funcționa până pe 15 septembrie.
Anul trecut, o convenție a bisericii din Nürnberg a experimentat o grădină de bere fără alcool de o zi. De asemenea, un pub din Großenohe, din apropiere, a eliminat recent și alcoolul din meniu.
Consumul de bere în Germania este în scădere din anii '90. Cu un consum mediu pe cap de locuitor de 88 de litri pe an, Germania este acum în urma vecinilor săi, Republica Cehă, Austria și Polonia.
Schimbarea obiceiurilor a amenințat supraviețuirea unor fabrici de bere germane cu tradiție. Între timp, alte companii se orientează spre beri fără alcool. Acestea au câștigat fani oferind un gust excelent, cu mai puține calorii și fără mahmureală.
Germania a devenit anul acesta și prima țară mare din UE care a legalizat utilizarea canabisului, în scopuri recreative, relatează The Guardian.