Munca suplimentară în ţările UE începe de la ora a 49-a

Statele Uniunii Europene (UE) au convenit, marţi, că cetăţenii UE nu trebuie să lucreze mai mult de 48 de ore pe săptămână, decât dacă doresc acest lucru, iar angajaţii pe perioadă determinată trebuie să beneficieze din prima zi de lucru de aceleaşi drepturi ca şi angajaţii permanenţi, informează Reuters şi AFP.

Acordul dintre cei 27 de miniştri va contribui la încheierea unei dispute de patru ani între partea britanică şi cea franceză, referitoare la reglementarea pieţei muncii în cadrul UE, care a pus faţă în faţă opiniile economice liberale ale Londrei cu viziunea Europei sociale promovată de Franţa.

Potrivit acordului, Marea Britanie va putea depăşi programul de lucru stabilit de UE, fiind exceptată de la aplicarea directivei din 1993, care stabileşte săptămâna de lucru la 48 de ore. Un grup de ţări conduse de Franţa - unde săptămâna de lucru este de 35 de ore - s-au opus acestei derogări, argumentând că limitarea timpului de lucru previne accidentele de muncă, dar şi exploatarea angajaţilor.

Compromisul de ieri a fost încheiat parţial datorită schimbării guvernului în Franţa - preşedintele Nicolas Sarkozy fiind el însuşi promotorul lucrului în ore suplimentare pentru revigorarea economiei franceze. La rândul său, Marea Britanie a făcut concesia acordării de drepturi pentru angajaţii pe perioadă determinată. Acordul mai trebuie aprobat de Parlamentul European, instanţă în care Spania, Belgia, Cipru, Grecia şi Ungaria au anunţat însă că vor încerca să modifice legea, pentru că văd posibilă îmbunătăţirea prevederilor acesteia.