Muncă multă, bani puțini. Românii, pe locul doi în UE la orele lucrate săptămânal

Veniturile totale obținute de ONG-uri au fost de peste 21 miliarde de lei la finalul anului 2022. Sursa Foto: Facebook

Românii se numără printre cei mai harnici angajați din Europa, ocupând locul doi în privința numărului de ore lucrate pe săptămână, în ciuda faptului că salariile lor sunt printre cele mai mici.

Românii, pe locul doi în UE la orele lucrate săptămânal

Datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că durata medie a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din Uniunea Europeană a fost de 36,1 ore anul trecut.

Conform acestor date, se observă diferențe semnificative între statele membre. Astfel, cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână s-a înregistrat în Grecia (39,8 ore), România (39,5 ore), Polonia (39,3 ore) și Bulgaria (39 ore).

La pol opus, Ţările de Jos au cea mai redusă săptămână de lucru (32,2 ore), urmate de Austria (33,6 ore) și Germania (34 ore).

scaune birou

Ce domenii țin cel mai mult oamenii la muncă

În anul 2023, în Uniunea Europeană, domeniile economice cu cea mai lungă săptămână de lucru au fost:

  • agricultură, silvicultură și pescuit (41,5 ore),
  • minerit și activități extractive (39,1 ore)
  • construcții (38,9 ore).

La pol opus, cele cu cea mai scurtă săptămână de muncă au fost activitățile unde angajatorii sunt

  • gospodăriile (26,7 ore),
  • educația (31,9 ore)
  • artele, divertismentul și activitățile recreative (33 ore).

Românii au muncit mai mult decât alți europeni în 2023

Și în 2023, România a depășit în muncă majoritatea cetățenilor europeni. Media de ore lucrate în țara noastră se ridică la peste 2.000 de ore, însă, în ciuda acestui fapt, economia țării a înregistrat o încetinire la 2,2% în 2023, conform unei prognoze a Comisiei Europene. Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră, a explicat pentru „Adevărul“ de ce productivitatea la noi este sub media europeană, chiar dacă petrecem mult timp la locul de muncă.

Anul trecut, românii au înregistrat cel mai mare număr de ore lucrate în Europa, cu o medie de 2.029 de ore pe tot parcursul anului, conform datelor publicate de Institutul francez Rexecode. Acest lucru se datorează în parte faptului că ne situăm printre țările cu cea mai lungă săptămână de lucru, având în medie 40,2 ore, în timp ce media europeană este de 37,5 ore.

Cu toate acestea, cea mai lungă săptămână de lucru s-a înregistrat în Grecia (41 ore de lucru), urmată de Polonia, cu 40,4 ore de lucru. Bulgarii împart locul trei în topul celor mai lungi săptămâni de lucru cu românii, având o medie de 40,2 ore.