Publicaţii ca The Sun, Daily Mail sau The Express au reuşit să vândă tiraje foarte mari, cu ajutorul informaţiilor distorsionate şi a jumatăţilor de adevăr, scrie Rupert Wolfe-Murray, într-un editorialul său "Multumesc, România", din The Huffington Post.
"În fiecare dimineaţă facem o şedinţa de redacţie şi alegem ştirile care ar speria cel mai tare cititorii". Acesta este motivul pentru care tabloidele britanice au pus tunurile pe imigranţii din România şi Bulgaria, explică Rupert Wolfe-Murray în editorialul său.
- Ambasadorul român la Londra ironizează politicienii şi jurnaliştii britanici care aşteptau "milioane" de imigranţi români la aeroport | VIDEO
Rupert Wolfe-Murray dă câteva exemple relevante în acest sens, citate de stirileprotv.ro:
"Tabloidele britanice ar trebui să mulţumească României pentru cantitatea de informaţii de prima pagină pe care le-a furnizat în ultimul sfert de secol.
Ultima născocire - 27 de milioane de români şi bulgari vor veni în Regat în ianuarie 2014 - e doar un exemplu dintr-o serie lungă de poveşti de groază.
- ISTERIA BRITANICĂ. LA ce CONCLUZIE au ajuns PARLAMENTARII ENGLEZI care i-au așteptat pe români pe AEROPORT | VIDEO
În mintea britanicilor sunt proaspete poveştile despre ţiganii români care cerşesc şi cer ajutoare sociale în Marea Britanie
- ISTERIA BRITANICĂ atinge COTE INCREDIBILE. Țiganii români sunt ACUZAȚI de CELE MAI SCÂRBOASE lucruri | FOTO
Alte poveşti de succes au fost portretizările lui Nicolae Ceasuşescu, liderul comunist care a fost îndepărtat de mulţime, în 1989. Povestea victoriei poporului împotriva lui a fost de scurtă durata, ştirea care a dominat anii '90 fiind despre condiţiile în care trăiau copiii din orfelinatele de stat.
Ziarele britanice au omis faptul că România a deschis uşile orfelinatelor, pentru a primi ajutor internaţional, spre deosebire de alte ţări, care au interzis străinilor să viziteze orfelinatele.
În prezent, copiii mai mici de doi ani nu pot fi instituţionalizaţi, iar copiii abandonaţi ajung direct la familii adoptive. De asemenea, este una dintre puţinele ţări sărace care au reuşit să oprească traficul de copii, sub acoperirea adopţiilor internaţionale". Subiectele preferate sunt: ţiganii, orfanii, cerşetorii, hoţii sau imigranţii
Jurnalistul Rupert Wolfe-Murray poveste despre perioada în care lucra că om de relaţii publice pentru o fundaţie care avea că scop promovarea faptului că România a implementat legislaţia pentru protecţia minorilor
- LOCURI DE MUNCĂ în ANGLIA: 8.000 de noi posturi scoase la concurs pentru ROMÂNI. TABLOIDELE britanice CONTINUĂ să facă CIRC
Într-o perioada în care existau încă probleme majore privind sărăcia şi corupţia, în acest domeniu, se făceau progrese fundamentale. Jurnaliştii americani, olandezi, ruşi sau francezi erau interesaţi de această ştire, dar editorii britanici nu le-au permis jurnaliştilor să se deplaseze pentru a scrie despre asta.
Ulterior, Rupert a aflat şi motivul:
"De fiecare dată când avem nevoie de o poveste de groază despre copii instituţionalizaţi, trimitem pe cineva în România, unde vor găsi cu siguranţă un caz trist despre care să relateze", i-a declarat un editor britanic.
Editorul a fost interesat de schimbările profunde în sistemul de protecţie a minorilor din România, dar a spus că "nu e o poveste de ştiri".
Editorii tabloidelor au obiceiul de a lega anumite subiecte de anumite ţări, pentru că cititorii să facă imediat asocieri. În cazul României, subiectele preferate sunt: ţiganii, orfanii, cerşetorii, hoţii sau imigranţii.
- VERDICT DUR: "IMIGRANȚII români și bulgari, ȚAPI ISPĂȘITORI pentru incompetența politicienilor britanici"
Pentru editorii tabloidelor, este neinteresant faptul că România are atât de mulţi ţigani pentru că nu i-a exterminat în Cel de-Al Doilea Război Mondial sau că românii nu au de gând invadeze Regatul britanic.
"Britanicii care s-au îndrăgostit de această naţiune minunată"
Mii de afaceri britanice au avut de câştigat de pe urmă muncitorilor români, conştiincioşi, liniştiţi şi recunoscători.
- A început ISTERIA ÎN ANGLIA, din prima zi a anului. ENGLEZII se declară ÎNGROZIŢI: ”ȚIGANII ROMÂNI ne vor invada!”
"Toţi cei pe care îi cunosc şi care au lucrat cu un român, sau au angajat unul să îi repare casă, în Marea Britanie, au fost încântaţi de atitudine, de calitatea muncii şi de preţ", a scris Rupert Wolfe-Murray, în editorialul sau. TopGear în Trasfăgărăşan
Rupert a amintit şi de vizită în România a echipei TopGear, care a vizitat Trasfăgărăşanul.
La sfârşitul episodului, prezentatorul James Clarkson, celebru pentru cinismul cu care critică pe toată lumea, a mulţumit românilor pentru că i-a primit şi a declara că ar dori să se întoarcă pentru totdeauna.
"Asemenea vorbe, din gură unui om atât de cinic ar putea sună false, dar în cazul lui, păreau sincere.
Clarkson este unul dintre britanicii care s-au îndrăgostit de această naţiune minunată, dar neînţeleasă", a subliniat Rupert Wolfe-Murray. ARTICOLE POPULARE:
- VEDETELE de azi SUNT ACELEAŞI cu cele din vremea PĂRINŢILOR TĂI. NU CREZI? | GALERIE FOTO
- EMOŢIONANT. Sunt fraţi GEMENI, dar s-au NĂSCUT în ANI DIFERIŢI: unul în 2013, celălalt în 2014 | GALERIE FOTO / VIDEO
- A SLĂBIT atât de mult încât SOŢUL său NU a mai RECUNOSCUT-O când s-a întors din Afganistan | GALERIE FOTO
- PENIBILI DE REVELION. S-au ÎMBĂTAT CRIȚĂ la petrecere și apoi s-au BĂTUT CU POLIȚIA sau au ajuns SĂ SE FACĂ DE RÂS | GALERIE FOTO
- ALPINIST EXPERIMENTAT, un COPIL de 9 ani. Un BĂIEŢEL a escaladat vârfurile Kilimanjaro, Whitney şi Aconcagua | GALERIE FOTO