Multinaționalele și băncile joacă la CACEALMA. Nu pleacă din cauza TAXEI pe LĂCOMIE
- Cora Muntean
- 27 decembrie 2018, 16:59
Guvernul nu este îngrijorat din cauza amenințărilor venite din partea băncilor și companiilor multinaționale că pleacă din țară deoarece au mai fost situații în care, după luarea unor măsuri fiscale, au făcut presiuni în încercarea de a întoarce lucrurile în favoarea lor.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, a declarat, joi, că reacţiile negative din partea mediului de afaceri cu privire la taxa pe lăcomie sunt similare cu cele referitoare la transferul contribuţiilor. „Nicio multinaţională nu a părăsit România, dimpotrivă, investiţiile străine au crescut. Nu vor mai fi investiţii străine, gata! România va fi părăsită! Multinaţionalele pleacă!. Nu a fost adevărat. Anul acesta am avut o creştere a investiţiilor străine şi este cea mai mare valoare a investiţiilor străine directe după criza din 2008", a explicat ministrul.
În ceea ce privește aplicarea taxei în sectorul bancar, în condiţiile în care mediul de afaceri şi chiar programele guvernamentale se bazează în mare parte pe împrumuturi bancare, ministrul a spus că statul nu îşi doreşte să câştige bani din această taxă. „Este o taxă din care Guvernul României nu doreşte să câştige bani, este o nontaxă, e o taxă de descurajare. Noi dorim ca ROBOR să rămână într-o limită decentă şi aşa vom ajuta mediul de afaceri", a afirmat Radu Oprea.
Prin OUG privind măsurile fiscal-bugetare adoptată în urmă cu o săptămână și care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie se plafonează preţul pentru gaze naturale şi energie electrică la 68 de lei/MWh, în următorii trei ani pentru consumatorii casnici. De asemenea, se impozitează activele bancare dacă ROBOR depăşeşte 2% și se impune o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie. OUG mai prevede impunerea unei taxe de 3% pentru toate companiile din sectorul telecom, precum şi aplicarea unei taxe de 2% pentru jocurile de noroc. Toate aceste măsuri sunt cunoscute sub numele de „taxa pe lăcomie”, așa cum a denumit-o ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.