Mulți turiști fac o mare greșeală când merg la plajă. De ce n-ar trebui să adune aceste obiecte

Mulți turiști fac o mare greșeală când merg la plajă. De ce n-ar trebui să adune aceste obiecte Plajă. Sursa foto. Dreamstime.com

Mulți dintre noi am luat cel puțin o dată un suvenir de la plajă, fie că a fost o piatră simplă sau o scoică. Însă în unele țări, acest obicei este complet interzis, iar cercetătorii explică motivele acestei decizii.

Un exemplu în acest sens este Marea Britanie, unde este interzis să iei acasă orice de pe plajă.

O astfel de lege este inclusă în Actul pentru Protecția Coastei din 1949, care vizează reducerea pierderilor de sute de mii de tone de sedimente de pe plaje, prevenind extracția acestora pentru materiale de construcție.

De ce e interzis să iei pietricele de pe plajă

Plajele cu pietriș din Anglia beneficiază de protecție legală pentru calitățile lor de mediu, desemnate de Natural England pentru habitatul pe care îl susțin și speciile care depind de ele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Locuitorii din apropierea acestor plaje apreciază pietrișul în primul rând pentru rolul său în reducerea eroziunii costiere și a riscului de inundații.

Mai concret, cu cât există mai multe pietricele și sedimente pe plajă, cu atât capacitatea acesteia de a absorbi energia valurilor este mai mare.

Astfel, dacă pleci acasă cu diferite pietricele de la plajă, aceasta riscă devină mai puțin eficientă în rolul său natural de barieră împotriva inundațiilor și eroziunii.

plajă

Plajă. Sursa foto: Pixabay

Bineînțeles, aceste volume de sedimente se schimbă în mod natural pe parcursul anului, în concordanță cu variabilitatea valurilor în diferite sezoane. Însă asta nu înseamnă că omul trebuie să le influențeze la rândul lui.

Îndepărtarea pietricelelor poate perturba procesele naturale de sortare ale plajei

Valurile transportă pietre și sedimente pe plajă și în afara ei, distribuind diferite dimensiuni ale acestora în zone distincte ale plajei.

În timpul furtunilor de iarnă, valurile mai puternice pot aduce sedimente mai mari pe plaja de sus și pot crea o margine abruptă de pietriș, cunoscută sub numele de bermă.

În acest fel, berma de pe partea superioară a plajei servește adesea ca prima linie de apărare naturală împotriva furtunii, absorbind și dispersând energia valurilor.

Valuri

Valuri. Sursa foto: Pixabay

Acest lucru ajută la reducerea riscului ca valurile să depășească plaja și să erodeze pereții sau stâncile din spatele ei.

Deși o singură persoană care ia pietricele de pe plajă nu poate avea un impact negativ, acesta devine mai ridicat dacă mai multe persoane face același lucru, informează publicația The Conversation într-o analiză, potrivit Science Alert.