SUA. Obezitate. Un studiu realizat de Societatea Americană de Cancer arată că tinerii născuți după 1980 au un risc mai mare de a dezvolta 17 tipuri de cancere. Cercetătorii au declarat că și mortalitea este în creștere în rândul tinerilor.
Legătura dintre obezitate și cancer
Cercetătorii au spus că 10 dintre cele 17 tipuri de cancer sunt legate de obezitate. Ei consideră că această epidemie globală ar putea contribui la creșterea numărului de cancere inclusiv la copii. Timothy Rebbeck, profesor de prevenire a cancerului la Dana-Farber Cancer Institute, a declarat că organismul unei persoane obeze se schimbă radical. Ea a zis că inflamația cronică care duce la distrugeri ale celulelor și țesuturilor din organism poate duce și la cancer.
Obezitatea poate duce la cancer pancreatic, colorectal, renal, uterin și testicular, au mai spus autorii studiului.
Situația este îngrijorătoare
Până în 2025, rata de obezitate la nivel global ar putea ajunge la 21% în populația feminină, statisticile fiind îngrijorătoare deoarece cazurile de cancer asociat supraponderabilității sunt mult mai frecvente la femei. Două treimi dintre adulții americani sunt considerați supraponderali, dintre care mai mult de o treime sunt obezi, având un IMC mai mare de 30 kg/m2.
În țările Uniunii Europene supraponderalitatea afectează între 30-70% din populație. 23% dintre femei și 20% dintre bărbați sunt obezi. Marea Britanie este pe primul loc, fiind considerată „the fat man of Europe”. 72% din populația acestei țări va fi supraponderală până în 2035, consideră cercetători.
S-a descoperit un declanşator genetic pentru obezitate
Recent, cercetătorii din Marea Britanie au descoperit un „declanşator genetic clar pentru obezitate”. Ei au comparat datele de la persoanele cu două copii defecte ale unei anumite gene (SMIM1) şi cele care nu aveau cele două copii defecte. Femeile cu mutaţia genetică au în medie cu 4,6 kilograme mai mult decât cele fără mutație, iar bărbaţii cu această variantă au cântărit cu 2,4 kilograme în plus, au mai spus autorii studiului.